Colonel (r) FLORIAN GÂRZ


Florian GARZ

S-a născut la 1 aprilie 1935, în satul Borozel, comuna Borod, din judeţul Bihor.

În urma Dictatului de la Viena din 1940, familia s-a refugiat în Banat.A absolvit şapte clase în municipiul Reşiţa, remarcându-se ca un elev de excepţie.De la vârsta de 16 ani, s-a dedicat carierei militare, urmând cursurile Liceului Militar “Dimitrie Cantemir”, pe care l-a absolvit în 1954, făcând parte dintr-o “promoţie de aur” care l-a inclus şi pe marele poet, scriitor şi dramaturg Marin Sorescu.
A absolvit Şcoala Militară de ofiţeri “Nicolae Bălcescu” în 1957, Academia de Înalte Studii Militare în 1972 şi Cursul Post-Academic de Strategie în 1986, toate cu titlul de şef de promoţie.
Cariera militară, de la gradul de locotenent până la cel de colonel, şi-a derulat-o în cadrul Direcţiei de Informaţii Militare. Între 1961 şi 1975, a îndeplinit misiuni pe linie de cercetare strategică la Londra, Beijing şi Ankara.

În momentele de tensiune maximă ale epocii Războiului Rece, cum au fost criza rachetelor din Cuba din 1962, “Războiului de 6 zile” din 1967 şi “Războiul Yom Kippur din 1973, debarcarea militară turcească din Cipru în 1974, conflictul militar anglo-argentinian din Atlanticul de Sud din 1982, precum şi fenomenele de criză din fosta lume comunistă, mai ales cele din Polonia de după 1981, s-a dovedit a fi un expert atât în culegerea de informaţii, cât şi în cea de analiză şi prognoză, anticipând cu precizie evoluţii acolo unde servicii străine de informaţii de mare prestigiu au eşuat.

În perioada 1978-1981 a condus activitatea de culegere de informaţii în spaţiul statelor membre în N.A.T.O., iar în perioada 1982-1984 a fost şeful Secţiei analiză-sinteză din D.I.M. A fost destituit din această funcţie de către ministrul Apărării Naţionale, general Constantin Olteanu, pentru “atitudine necorespunzătoare faţă de comandantul suprem” în iunie 1984( solicitase demisia lui Nicolae Ceauşescu).

În perioada 1991-1997, a deţinut funcţia de consilier în Departamentul pentru Apărare, Siguranţă Naţională şi Ordine Publică şi de şef al Secretariatului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din cadrul Preşedinţiei României. Este autor a numeroase studii de specialitate, printre care „Surprinderea în războiul modern” şi „Bătălia aeroterestră 2000”, publicate în anii ’80 şi confirmate, în special de războiul din Golful Persic din 1990-1991.

Cărţile sale „Jugoslavia în flăcări” (1993), „N.A.T.O. – Globalizare sau dispariţie” (1995), „Expansiunea spre est a N.A.T.O.” (1997) sunt modele de geopolitică aplicată, constituind material bibliografic în toate centrele de învăţământ superior, atât militare, cât şi civile. A mai publicat, la Editura OBIECTIV:

 • „CIA contra KGB (1999),
 • „Ghidul spionului român” (2001),
 • „Spionajul total în acţiune” (2001),
 • „Democraţia hienelor / Spionaj, sânge şi teroare” (2002),
 • „Spionaj şi diversiune“ (2002),
 • „Spionajul şi Puterea”,
 • „Spionaj şi sex” (2003),
 • „Noua Apocalipsă”,
 • „Apocalipsa şi România” (2004),
 • „Cavalerii Apocalipsei” (2005).

Cei care-l cunosc, din ţară şi străinătate, îl apreciază ca pe un analist politico-militar ce nu a fost nicicând surprins de evenimente.

Reclame

21 de gânduri despre “Colonel (r) FLORIAN GÂRZ

 1. Lasati domnilor prostiile, care e problema daca e anti-american sau anti-nato? In final si daca e marele „comunist” e doar o ideologie nu e nici o crima. Nu poti sa condamni un om pentru ceea ce crede.

 2. Pai tocmai asta e interesant.Vezi tu,SUA,NATO,si globarizarea au si ele partea lor intunecata;Dar nu recunosc.Avem de invatat de la comunisti.

 3. Sunt multe neadevaruri in biografia lui.Este de origine sârbă.A locuit in Reşiţa.A fost racolat de securitate inca din adolescenta iar la vârsta de 16 ani a fost plasat intre copii de 14 ani care frecventau liceul militar Dimitrie Cantemir din Predeal.In timpul liceului nu avea prieteni, era retras,şi studia intens limba engleza.Isi observa atent conduita fata de cei din jur si nu intretinea relatii colegiale cu elevii de liceu militar. Copii elevi,il faceau tocilar şi nu era apropiat de nimeni.A fost atent observat si indrumat de securitate.Nu avea o inteligenta nativa. Era un tocilar.Nu comemta, nu discuta cu colegii decat probleme care nu-i puteau fi interpretate.A fost extraordinar introvertit.La vremea respectiva nu se cunoastea rolul sau de informator privind elevii din liceu. Acum după atatia amar de ani apreciez că informatiile sale au influentat serios soarta si cariera ulterioara a colegilor sai.La terminarea liceului militar unii au fost trimisi acasa altii au fost trecuti pe linie moarta.In general copii au un simt al lor şi il ocoleau dar atunci, copii habar nu aveau ce este aia securitate.Ulterior individul a facut cariera de securist si a fost promovat in functii datorita apartenentei sale la acest organism.Calitatea de sef de promotie se datoreaza exclusiv securitatii care-i pastorea pasii.N-a avut o minte libera. Mintea sa a fost sechestrata de organul care-i pastorea pasii. Deci a fost cultivat pentru meseria de securist.Ca el au fost si altii, care au facut cariera, fiind infiltrati in alte medii.Din fericire n-am facut parte din categoria celor pastoriti de securitate.Interesant este ca acum prospera cu o pensie babana si incearca sa intoxice opinia publica cu lucrari insipide care-i tradează limitele de intelegere a evenimentelor recente.

 4. PLATON, n-ai adus niciun argument bazat pe dovezi concrete. Prin urmare, lumea este obligata sa-ti considere postul o fantezie mistica. Cred ca mai degraba tu esti cel care „intoxica” opinia publica avand in vedere ca aceasta este una din primele pagini afisate de google in momentul in care se cauta informatii despre dl. Florian Garz.

  Sub anonimat, fara dovezi concrete sau surse de incredere tot ce pretinzi este egal cu zero. Vreau sa-ti aduc doar un argument ca dl. Garz nu este, cum pretinzi, un incapabil sau un „parazit” urcat la rangul sef de promotie de fosta Securitate.

  Ca sa-mi justific parerea doresc sa-l citez pe dl. Pavel Corut din cartea „Secretele lui Pavel Corut” de Eugen Delcea si Oana Nuta, editia a III-a, ed. Obiectiv, Craiova, 1998, pag. 123. Presupun ca stiti cine este dl. Pavel Corut si in ce domeniu a lucrat de-a lungul vietii, daca nu, va rog sa va informati din alte surse.

  Citez: ” Ceausescu capatase aceasta boala, mai ales dupa tradarea lui Pacepa: numea in functie numai olteni. Sefii DIA erau toti olteni: amiralul Dinu Stefan – din Bobicesti-Old, col. Sarpe Paul – din Corabia-Olt, col. Paraschiv Florea – din Leleasca-Olt. Mi s-au parut necinstite aceste numiri, pentru ca ofiterii numiti nu erau cei mai buni. Cei mai buni erau Florian Garz, Nicolae Farcas si altii. Erau cei mai buni ca pregatire si i-as fi vazut mai sus. Insa, sistemul era asta, un sistem gresit, gandit de un om bolnav care a gresit destul.” Am incheiat citarea.

  De asemenea, nu il mai acuzati pe dl. Garz ca ar fi un comunist convins, filuros si alte chestii, pentru ca habar n-aveti ce vorbiti. Cum sa fie asa ceva, oameni buni, cand el insusi si-a pus capac carierei cerand public demisia dictatorului? Trebuia de mult sa fie general, dar chiar mizeria din interiorul regimului l-a impiedicat sa obtina acest grad (nu conteaza gradele pt. dansul dupa cum vedeti, nu este interesat de ele). Daca era „pastorit”, „comunist” nu facea asa ceva, ba chiar contrariul.

  Aduceti dovezi, nu povestiti aiureli ca n-au absolut nicio valoare, si mai rau de-atat, s-ar putea sa gasiti oameni care sa creada ce spuneti. Insa majoritatea va va trimite sa plimbati ursul 🙂 …

  • Sarpe Paul a fost elev si coleg cu lotul cantemiristilor repartizati in 1954 la Scoala de Ofiteri de Infanterie de la Sibiu.Ca si dumneavoastra domnule Garz, Sarpe Paul a ajuns general sef al Directiei Informatii a Armatei. L-am vazut la un post de televiziune.Ca si dumneavoastra domnul Sarpe a fost sau este mai mare cu doi ani decat lotul cantemiristilor din scoala de ofiteri.Si el ca si dumneavoastra ati fost recrutat de securitate.Lotul cantemiristilor a fost amestecat in scoala militara cu elevi care erau ai securitatii. Domnule Garz!ati fost atasat militar in diverse tari. V-am avut in lucru deoarece va cunosteam preocuparile. Sunt convins ca dumneavoastra sunteti cel care imi raspunde la comentarii. In fond care este numele dumneavoastra real Gheorghe sau Florin ?. Locuiesc impreuna cu familia mea aici in Amsterdam. Din departari va trimit un salut de fost conational. Imi pare sincer rau ca nu va cunosc. Informatiile referitoare la persoana dumneavoastra le am de la o sursa din Ankara.Din presa pe care o citesc pe iternet am aflat ca in orasul in care locuiti cu familia sunt foarte multi ursi Va urez sa plimbati ursul in continuare.

   • Draga domnule Platon, in primul rand, cum va puteti imagina ca eu sunt dl. Garz? Sunteti paranoic si va recomand sa va tratati. Internetul este plin de oameni bolnavi… O sa va ignor de acum pana in momentul in care o sa aduceti ceva argumente bazate pe dovezi credibile; eu nu stau sa-mi pierd timpul cu toti dezaxatii.

    In al doilea rand, eu v-am tutuit in primul comentariu, asa ca puteti sa o faceti si dvs. daca doriti. Si acum, sa trecem la lucrurile serioase.

    Nu mi-ati raspuns la cerere (de fapt ati ignorat-o total) si ati continuat iar cu fantezii si povesti de intoxicare de-ale dvs. Subliniez inca odata ce am zis in primul post, poate prin repetitie o sa intelegeti (exact ca maimutele):

    Oferiti ceva documente, carti publicate de persoane credibile sau macar niste referinte cu un grad mai sporit de incredere pentru a va sustine informatiile.

    Tot ce spuneti este = 0. Oricat de mult ati scrie si oricate detalii ati oferi, fara un fundament al informatiilor, acestea sunt egale cu 0. (Orice lucru inmultit cu 0 da tot 0 din matematica).

    E chiar asa de greu? Trebuie sa va desenez ca sa intelegeti?

 5. L-am cunoscut pe col. Garz destul de bine. Un adevarat profesionist. Cei care il ataca ori sint frustrati si nu au facut nimic in viata, fie fac parte din serviciul de intocsicari al SRI. De ce se doreste denigrarea D-lui colonel? Simplu: spune prea multe adevaruri care nu convin actualilor politicieni, cirpe de oameni, care nu sint in stare sa faca nimic pentru Romania. De la perioada interbelica si pina acum se poate spune din pacate ca Romania are cea mai proasta si corupta clasa politica, niste libidinosi si slugarnici fata de orice strain, nu numai americani.
  Asa ca mai PLATON ar fii bine sa taci si sa-ti molfai banutii strecurati de actualii vechili in liniste. Habar nu ai ce inseamna sa lupti in umbra si sa mai si ramii in viata.

 6. cozile de topor si raspandacii se strofoaca de zor sa discrediteze oameni volorosi care au mai ramas; FLORIAN GARZ,PAVEL CORUT,TEODOR FHILIP,FILIP TEODORESCU,RADU THEODORU,MIRCEA DOGARU,NICOLLAIE PLESITA si alte valori prin care serviciile secrete romanesti inca mai lupta si nu sunt invinse nici astazi TRAIASCA SECURITATEA NATIONALA ROMANA-[OCTOGONUL]

  • Securistule.Esti bolnav.Este o insulta sa citezi nume ca Dogaru, Filip Teodorescu sau Radu Theodoru oameni destupati la minte alături de cea a lui Plesita un troglodit sau chiar a lui Corut un taranoi urbanizat (cu intelectul din topor).Folosesti un limbaj de lemn trogloditule. Expresia „coada de topor” dovedeste ca ti s-a blocat mintea la nivelul anilor 50-60. Auzi :”Coada de topor”. De ce nu continui cu „dusman al poporului”cu „banditii” cu „chiaburii de la sate” etc. etc. Sictir.Vorba unui istoric ” pisam-as pe mormantul tau” Boule.

 7. Spartacuse,intamplarea face ca il cunosc pe domnul Florian Garz si sa stii ca nu are nici cea mai mica picatura de comunist in el.Si inca un lucru:daca cineva spune adevarul,sau spre deosebire de unii care sunt filoamericani,el este un sceptico-american.Si care e problema?Faptele demonstreaza ca spusele domnului Florian Garz sunt mult mai aproape de adevar decat cei care nu mai stiu ce sa faca pentru a-i linge undeva pe americani.Citeste mai bine cartea „La cele mai inalte nivele”,ca sa vezi cat de „anticomunisti” sunt americanii tai.Ei sunt Uniunea Sovietica pentru Europa,adica un stapan care subordoneaza statele.Si eu am citit cea mai mare parte dintre cartile lui si sa stii ca nu se spun aberatii si grozavii nefondate.Sunt sustinute cu argumente.Dar daca esti orbit de propaganda jido-americana,atunci………

  • Faptul ca dl. Garz foloseste surse exclusiv americane (uneori si europene; de multe ori franceze) pentru a-si documenta lucrarile spune totul despre persoana si gandirea sa.

   Cum poate fi acuzat de anti-americanism din moment ce totate cartile sale se bazeaza in principal pe surse exclusiv americane (lucrari stiintifice, nu ziare de scandal, zvonuri sau alte chestii)?

   Este o miscare foarte inteligenta din partea dansului; astfel demonstreaza ca persoanele care incearca sa-i denigreze imaginea, facandu-l filo-rus (comunist, pastorit, etc) sunt niste idioti notorii sau direct interesati de a influenta opinia publica.

   Nu il cunosc personal pe dl. Garz (cu toate ca mi-ar placea), dar i-am studiat si eu lucrarile. Toata stima si respectul pentru acest om.

 8. Nici eu nu am avut din pacate onoarea sa il cunosc pe domnul Florian Garz, dar am citit o mare parte din cartile publicate de dansul, mai ales cele de la editura Obiectiv (dar nu numai).
  Cred ca dansul este un om cu o inteligenta deosebita, si mai ales cu o capacitate de analiza si sinteza iesite din comun. Chiar daca cineva este filo-rus, filo-americam sau filo-orice doreste, acest lucru nu il face automat un om lipsit de calitati. Cei care il critica ar trebui macar sa incerce sa „fure” ceva din stilul dumnealui chiar daca nu sunt de acord cu sustinerile acestuia. Referitor la aceste sustineri, eu cred ca sunt foarte bine argumentate, ceea ce le face sa fie cel putin demne de luat in considerare.
  Nivelul cartilor dumnealui este mai ridicat decat al multora de pe piata, dar cu toate acestea stilul este foarte accesibil unui neprofesionist. Incercati o comparatie cu alte carti de geopolitica, si o sa vedeti ca acestea, desi sunt mai tehnice, duc lipsa de informatie bruta.
  Pe de alta parte, este destul de greu sa fie luat in serios ca expert, atunci cand cartile dumnealui apar alaturi de titluri de genul „Armele zeului Wotan” sau „Isus fiul Daciei”. Cu toate astea, pe aceasta cale, se disemineaza informatii de valoare unui public tinta care nu ar fi citit carti de geopolitica in mod normal, asa ca eu nu pot decat sa ii felicit de dl Garz si pe dl. Delcea pentru munca educativa pe care o depun pe calea acestor carti. Pentru mine unul, care am citit cartile dl Garz de la o varsta destul de frageda (16 ani)a fost foarte important ca mi s-a deschis apetitul pentru informatii de acest gen, si mai ales ca am putut sa „absorb” macar putin din tehnica de analiza a dl. Garz.

 9. Imi pare rau ca o parte neinsemnata din colegii nostrii de o viata si suferinta isi exprima ata de urat si neconvigator impresiile despre unii ditre noi care au servit patria pe timpul regimului comunist si in noua organizare statala.
  Regret ca trebuie sa spun ca cei ce denigreaza siguranta nationala din timpul regimului comunist sunt persoane lipsite de cultura si de simt patritic.
  Ce tara din lume nu are asiguata o structura de informatii?asa ca era normal ca si Romania comunista sa detina asa ceva.
  Securitatea din timpul comunismului avea incadrati numai persoane cu un inalt simt patriotic devotati Romaniei.Din aceestia il excludem pe Dl Pacepa un mare tradator al neamului romanesc.
  Nicio securitate din lume nu lucreaza fara informatoriCalitatea securistului este de a analiza si trage concluziile asupra informatiei primite si cat de periculoasa este pentru stat.Nu toate informatiile au efect nociv asupra statului.

  Denigrarea securitatii statului comunist a inceput odata cu revolutia din 1989 cu un scop bine determinat,si continua si astazi iar denigratorii fac acest lucru din necunostinta de cauza.
  Acesta denigrare a securitatii are un efect negativ si asupra actualei securiati nationale deorece romanul face un paralelism intre cele 2 sisteme.

  Au trecut pedte 20 de ani de la disparitia securitatii comuniste cei care au facut parte din acesta structura au imbatranit unii din ei au ajuns sa fie pensionari iar altii s-au dus in lumea necuvatatorilor.Ce mai aveti cu aceste persoane batrane si bolnave care isi traiesc zilele asa cum mai pot?

  Politica de denigrare a unor importante structuri a statului este bine pusa la puct de forte ostile Romaniei.In 1989 a inceput cu securitatea in 2010 a inceput cu structura de baza a apararii nationale,ARMATA.
  Important pentru noi este viitorul nu trecutul prin care sa ne aducem aminte ca X sa Y au facut parte din securitate.
  Trebuie sa vedem limpede ca prin legea de unificare a pensiilor la pensia de asigurari sociale se doreste sa fie stearsa profesia de militar de cariera, lucru confirmat de Mistru Apararii ca profesia de militar nu mai exista ca armata este aceia care indeplineste niste misiuni temporare.Din care cauza se naste intrebarea legitima:Armata Romaniei este o armata de profesionisti care a aderat la NATO cu militari neprofesionisti?
  Dupa parea mea acestea ar trebui sa fie discutiile de viitor nu ce a facut unul sau altul in decursul carierei militare deoarece ce s-a facut a ramas bine facut si nu se mai pooate reveni.
  Va multumesc Astept parerile Dv.

 10. pt. Strategicon : Mulţumesc, întâi îmi daţi un pumn, apoi mă lăudaţi ! „Iisus, Fiul Daciei”- ultima mea carte, sunteţi primul care o criticaţi…”Armele Secrete”-o carte de excepţie, probabil n-aţi citit-o, e tehnică, nu de SF…Cât despre dl. Gârz, a durat ceva până să-i impun cărţile : prea seci pentru românii avizi de senzaţional.Întotdeauna a scris ce a dorit. Pentru un singur subiect am insistat şi l-a abordat…după 6 ani.În 2005, m-am trezit cu o carte despre Al II-lea RM.L-am sunat imediat : „Cine credeţi că va cumpăra aşa ceva?!” I-am pus titlul „cavalerii Apocalipsei” şi toţi popii din România au aflat culisele războiului…Munca de editor nu e deloc cea care se bănuieşte.Majoritatea ar vrea să citească nu o carte, ci concluzia într-o propoziţie, trebuie să-i atragi cu ceva, altfel dai faliment! Ca expert, nu că nu ar fi fost luat în serios dacă îi erau publicate cărţile aşa cum erau trimise, fără „ambalajul” editorial, pur şi simplu n-ar fi ajuns la cititori !Exemplu : „China în Reformă.Trezirea Marelui Dragon” (scrisă cu un alt ataşat militar la Beijing, bun cunoscător de chineză – Parepa).Nu m-am atins de ea şi a fost o catastrofă editorială! Alt exemplu în care am păstrat titlul dat de dl. Gârz : „Spionaj şi sex”, convins că „spargem piaţa”.L-am atenţionat, am cedat prea uşor , apoi primeam răspunsuri de genul : ” Sunt profesor universitar, nu cumpăr aşa ceva, sunt om serios!…” Cei care mă acuză pentru titluri,trebuie să înţeleagă esenţialul: pentru a fi apreciată, o carte trebuie întâi vândută…

 11. D-l col (rez) Garz scrie ca intre 1991-1997 a detinut functia de Consilier Depart de Aparare, Siguranta Nationala si Ordine Publica si Sef al Secretariatului CSAT din cadrul Presedentiei.
  Sunt sigur ca se vor supara d-nii generali: Ioan Taples ( 1990-1992), Vasile Ionel (1992-1996) si Ctin Degeratu (1996-2000) pentru faptul ca Domniile lor au detinut aceasta functie si nu d-l col Florian Garz. Ar fi fost exclus ca d-l Garz sa scrie carti detinand functia de consilier prezidential si abordand temele respective.
  Nu se leaga nici faptul ca in 1984 i-a cerut demisia lui Ceausescu iar in 1986 era cursant la Academia Militara, cursuri de Strategie.
  Dupa opinia mea, col Garz face parte din grupa col.Pavel Corut si a altor indivizi care au furat realizarile colegilor lor mult mai instruiti si …tacuti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s