IndyMedia Romania


link: http://romania.indymedia.org/

Suntem impotriva: nedreptatilor sociale, oportunismului politicienilor care pretind ca reprezinta interesele oamenilor, prostiei mass-mediei (care este cumparata de cei care au si banii si puterea), si resemnarii pasive promovate zilnic de catre industria de publicitate.

Suntem pentru: libertatea de expresie – sau dreptul oamenilor de a spune ce doresc despre problemele care ii preocupa, nu doar odata la 4 ani ci in fiecare zi; libertatea informatiei – nu doar accesul gratuit, ci puterea de a o crea noi insine; democratizarea tehnologiei controlate de elite si experti – in asa fel incat si oamenii obisnuiti sa aiba acces la ele; si sustinem ca toti oamenii ar trebui sa-si poata asuma un rol activ in transformarea lumii, cu drepturi egale, fara exceptii.

Centrul pentru Media Independenta sau pe scurt IMC sau Indymedia ( http://www.indymedia.org/ ) a fost demarat in 1999 de catre grupurile de media alternativa pentru a acoperi protestele din Seattle de catre oamenii care au fost implicati. Fiindca mass-media serveste interesele guvernelor si banii, s-a considerat ca este necesar sa li se dea oamenilor de rand puterea de a produce propria lor media. Dupa 1999 au fost create sute de IMC-uri locale prin toata lumea ce au produs website-uri, ziare, posturi de radio si documentare video. Fiecare IMC local este independent, dar si parte a unei organizatii globale descentralizate care face posibila colaborarea la o scara ce anterior a fost rezervata doar intereselor corporatiilor si statelor. Indymedia Globala este alcatuita din mii de oameni – de pe continente diferite – care folosesc e-mailul pentru a coordona proiecte, intalniri si campanii si pentru a pune evenimentele locale sub o lupa internationala.

Initiat ca proiect (mailing list pe server indymedia) in februarie 2003 si cu statut oficial in reteaua globala din iulie 2004, Indymedia Romania (IMC-Romania) este un grup mixt de oameni, ce include tehnicieni software si hardware, producatori media, jurnalisti, filosofi, scriitori, artisti, cercetatori – reprezentand o diversitate de interese: justitia sociala, drepturile omului, lupta pentru minoritati, feminism, ecologie, pacea ca valoare pozitiva, libertatea presei si utilizarea ne-comerciala a tehnologiei informatiei. Desi suntem diferiti, ne uneste pasiunea pentru libertatea de expresie (sau dreptul oamenilor de a spune ce doresc despre problemele care ii preocupa, nu doar odata la 4 ani, ci in fiecare zi) si libertatea informatiei (nu doar accesul gratuit, ci puterea de a o crea noi insine), dorinta de a promova democratizarea tehnologiei si a expertizei, si convingerea ca toti oamenii au dreptul si raspunderea sa isi asume un rol activ in transformarea lumii.

Indymedia Romania functioneaza dupa o politica editoriala si de luare a deciziilor adoptata in urma unui proces colaborativ, avand la baza deschiderea in scopul participarii active a unui numar cat mai mare de oameni, pentru asigurarea unei transparente maxime. Principiile care ne ghideaza si obiectivele pe care le urmarim includ:

1. Crearea unei platforme pentru schimbari sociale:

Pentru a rezolva problemele cu care ne confruntam ca societate, avem nevoie de cai de informare si actiune, de colaborare si schimb de idei. In Romania, exista prea putine strategii concertate, mai ales la nivel national, in vederea eliminarii structurilor opresive si represive – sociale, economice si politice. Indymedia este un proiect care poate facilita diseminarea de informatii si colaborarile necesare mobilizarii pentru justitie sociala si economica.

2. Spargerea Monopolului Media:

In Romania, cultura si politicile grassroots sunt mai putin reprezentate decat in restul lumii, aceasta si datorita unui sistem mediatic inchis si rigid. 'Media libera' se afla la nivelul cel mai scazut de la caderea lui Ceausescu, majoritatea ziarelor, a posturilor de radio si de televiziune fiind in mana politicienilor sau a oamenilor de afaceri cu afiliatii directe la partidele politice. Atunci cind situatia se deterioreaza, 'libertatea presei' devine o resursa pretioasa. Libertatea presei nu este insa un bun ce apartine jurnalistilor si expertilor in media. Fiecare individ poate deveni propria sa sursa de informare independenta.

3. Dezvoltarea unei "prese alternative":

O alternativa la presa conventionala inseamna mutarea accentului pe ceea ce este de obicei exclus sau banalizat in mass media existenta: cazurile de cenzura practicata de presa, infractiuni politice, violarea drepturilor omului si luptele locale pentru democratie, justitie si constientizare ecologica. Ca voce a unei societati alternative, recunoastem importanta promovarii unei 'culturi protestatare' – prin campanii si demonstratii impotriva globalizarii si a economiei de razboi, si incercam sa ne aducem contributia la aparitia unor noi valori, stiluri de viata si dorinte. Aceasta schimbare de continut este necesara, dar la fel de importanta este si crearea unui stil de comunicare diferit de cel conventional. Nu vrem sa devenim un alt canal de propaganda, ci incercam sa reprezentam diferitele parti si perspective ale oricarui conflict, luand in considerare faptul ca pozitia noastra nu este 'universala'.

4. Promovarea principiului “fa-o chiar tu”

Raspandirea noilor tehnologii si a produselor electronice ieftine au incurajat cresterea productiei mediatice independente si a retelelor globale de cooperare. Teoretic, fiecare individ are puterea de a o face singur. In realitate insa, produsele electronice ieftine nu sunt chiar atat de ieftine peste tot, iar inegalitatile concrete in ceea ce priveste detinerea cunostintelor tehnice nu au plasat productia mediatica in mainile unui numar mai mare de oameni. Fiind o organizatie bazata pe munca impartasita si colaborare, dorim sa prevenim inegalitatile in cunoastere. Atata timp cat oamenii asteapta ca altcineva – un 'expert' – sa faca treaba in locul lor, atmosfera generala va fi una de pasivitate. Credem in necesitatea de a ne ajuta unii pe altii, si anume nu prin a produce unii pentru altii ceea ce nu stim sa facem, ci prin transmiterea cunostintelor si a tehnicilor, in scopul cresterii capacitatii comunitatii in ansamblul ei.

5. Folosirea software-ului ca principiu social:

Cea mai mare parte a lumii computerizate din Romania si din sud-estul Europei supravietuieste din software Microsoft piratat. Desi pirateria ar putea diminua controlul monopolurilor corporatiste, exista mereu amenintarea de a fi descoperit si amendat; de asemenea, pirateria nu contribuie la schimbarea mentalitatii care accepta restrictiile aduse libertatii ca norme si standarde. O alternativa reala la monopolul Microsoft nu este furtul prin utilizarea fara licenta a software-ului, ci alegerea unor sisteme de operare si software care nu iti impun alternativa de a plati ori a fura, ci care sunt bazate pe libertatea de distributie, o etica a impartasirii, si libertatea consumatorilor de a controla si a schimba produsele. Incurajam utilizarea softului liber (free software), iar o sectiune a site-ului nostru este dedicata traducerii unor texte importante despre licenta generala publica (GPL) si lupta impotriva proprietatii intelectuale – chestiuni care sunt inca relativ necunoscute in Romania. In practica noastra promovam publicarea deschisa tuturor (open publishing) ca forma a democratiei electronice ce permite vizitatorilor Indymedia sa puna pe site propriile lor opinii, texte si povesti si sa devina participanti activi.

6. Construirea de retele si cooperarea:

Alternative la 'ordinea mondiala' nu apar doar prin opozitie, ci prin constituirea de noi valori si noi forme de cooperare. In acest sens, Indymedia Romania nu este doar un experiment mediatic ci un laborator social. Pe masura ce oamenii se deprind cu independenta si in loc de a recurge la experti isi revendica dreptul la participare (mediatica dar nu numai), la folosirea tehnologiilor ce promoveaza reciprocitatea si cooperarea in locul privatizarii si a competitiei, vechile forme de pasivitate si control social vor incepe sa se estompeze, lasand locul unei societati cu adevarat civile. In scopul depasirii culturii pasivitatii si a izolationismului, ce faciliteaza guvernelor controlul 'cetatenilor' (care nu au alta legatura unul cu altul in afara unei relatii abstracte cu natiunea), unul dintre principalele noastre obiective este promovarea legaturilor sociale concrete si a colaborarilor de lucru intre producatorii media si activistii sociali – si estomparea liniei de separare dintre acestia – din diferite orase din Romania, intre romani si grupuri cu interese si activitati similare din alte tari.

link: http://romania.indymedia.org/

Reclame

Un gând despre “IndyMedia Romania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s