26 iunie: Ziua Drapelului National al Romaniei


Ziua Drapelului National al Romaniei

Steagul naţional al României este un tricolor cu benzi verticale roşu, galben şi albastru, ce are o proporţie de 2:3 între lăţime şi lungime.

Aceste culori se crede că au fost folosite încă din timpuri străvechi ale istoriei românilor, fiind preluate de mişcarea paşoptistă.

Steagul actual a fost însă adoptat abia la 27 decembrie 1989, steagul precedent având în plus stema României comuniste în centru. În timpul Revoluţia română din 1989 se puteau vedea multe steaguri cu emblema comunistă tăiată; guvernele de după Revoluţie au stabilit să nu adauge nici o stemă în centru, ajungându-se astfel la acelaşi steag care a fost folosit şi în timpul Regatului României (1881-1947).

Steagul este similar cu cel al Republicii Moldova, care are însă o stemă în centru. Este, de asemenea, foarte asemănător cu drapelele Andorrei şi Ciadului, dar evident nu are nici o legătură cu acestea. În special asemănarea cu steagul Ciadului, care la fel ca steagul României nu are o stemă, a stârnit discuţii la nivel internaţional.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s