AUTORITATILE ROMANE, SOMATE SA IA POZITIE IN CAZUL HAGI-CURDA


Link: http://ro.altermedia.info/cealalta-romanie/sos-romanii-din-ucraina_4417.html

Consiliul Mondial Roman si Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni se adreseaza intr-o scrisoare deschisa autoritatilor romane si Patriarhului Teoctist, cerandu-le sa intervina in cazul agresiunilor repetate impotriva preotului si bisericii romanesti din Hagi-Curda din Sudul Basarabiei-Ucraina.

SCRISOARE DESCHISA

Obiectiv: S.O.S. Românii din Ucraina !

Către,
Prea Fericirea Sa Patriarhul României, Părintele Teoctist
Preşedintele României, dl. Traian Băsescu
Primul Ministru, dl. Călin Popescu Tăriceanu
Ministrul de Externe, dl. Mihai-Răzvan Ungureanu

Alarmaţi şi revoltaţi de cele întâmplate în mod repetat românilor din localitatea Camâşovca (Hagi Curda) din Ucraina, aducem în atenţia domniilor voastre următoarea situaţie de criză, care face parte dintr-un şir întreg de altele asemenea, aşa cum ne-a fost relatată de către Vasile Iordachescu, epitropul Bisericii Ortodoxe aparţinând de Biserica Ortodoxă Română, Mitropolia Basarabiei:
“Noi, creştinii din Camâşovca cerem ajutor şi protecţie! În noaptea de 18.06.2006, la orele 3.00, în casa unei creştine, unde se oprise părintele Anatol Curtev cu soţia şi verişoara, au avut loc următoarele:

Trei persoane mascate au venit şi au rupt cablul electric, întrerupând lumina electrică, apoi au spart toate geamurile de la ferestre. Au început să bată cu picioarele în uşa, cerând să iasă părintele Anatol. Persoanele vorbeau ruseşte şi strigau că acest teritoriu este al Mitropoliei Moscovei, cerând să iasă părintele să-l ucidă.

Părintele a cerut ajutor (prin telefon) de la epitropul Vasile Iordachescu, care imediat a venit în ajutor. Domnul Iordachescu s-a adresat primarului Dreglea M.I. după ajutor, însă acesta i-a răspuns: – Lăsaţi-mă să dorm, sunaţi după orele 6.00…. În timp ce mascaţii băteau în uşă, stăpâna casei s-a suit în pod şi striga: – Ajutor, ne ucid…. “

În ajutor au venit nişte tineri şi vecinii, care s-au trezit la strigătele straşnice. Acum la rând este domnul Iordăchescu care e ameninţat deasemenea cu moartea şi care nu mai poate trăi o viaţă normală, asteptând în orice moment pericolul. Familia dânsului este în aceeaşi situaţie. Se tem să nu fie ucişi şi să nu li se dea foc la casă.

Aşa trăiesc creştinii ortodocşi români, care doresc să ţină de Biserica Română, în satul Camâşovca: o teroare identitară!

Această agresiune a fost precedată de un întreg şir de acte asemănătoare pe care vi le aducem la cunoştinţă:

Pe 17 iunie 2003 sunt bătuţi enoriaşii bisericii; 21 iulie 2003 preotul este legat de o maşină şi ameninţat că va fi târât până va muri; 29 noiembrie 2003 – administratorului consiliului parochial, Vasile Iordăchescu, i se dă foc la anexele din curtea casei; 23 ianuarie 2004 – aceluiaşi domn Iordăchescu I se dă foc la maşină; 6 iulie 2004 – sunt tăiate lacătele de la uşa bisericii iar icoanele sunt stropite cu motorină; lipseşte foarte puţin să nu se dea foc; 8 ianuarie 2005 – mai mulţi necunoscuţi se prefac că îl aruncă pe preot într-o fântână; 9 mai 2005 – li se interzice4 enoriaşilor de către personae necunoscute, să intre în cimitir, iar preotul este bătut; 2006, Invierea Domnului – în biserică sunt introduce gaze lacrimogene, toxice, mai mulţi enoriaşi fiind intoxicaţi, iar slujba întreruptă.

Consiliul Mondial Român (CMR), organizaţie umbrelă româno-americană împreună cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (FNRP) şi asociaţiile partenere acestora, vă solicită implicarea directă, în special a Preşedintelui României, în rezolvarea acestor situaţii extrem de grave, aducerea la cunoştinţa autorităţilor ucrainene a abuzurilor repetate la care este supusă populaţia românească din regiunea Odesa (Sudul Basarabiei). Încălcarea repetată a celor mai elementare norme privind drepturile omului (dreptul la educaţie în limba maternă, drepturile religioase), în Nordul Bucovinei şi Sudul Basarabiei, regiuni care aparţin în present Ucrainei, ne face să credem că există o preocupare cvasi-oficială de asimilare forţată a românilor din această ţară.

Recent, M.A.E., la sugestia dumneavoastră domnule Preşedinte Băsescu a numit un consilier special la Consulatul României de la Cernăuţi, care să se ocupe de problematica etnicilor români din Ucraina. Atribuţiile acestuia ar trebui să fie, pe lângă vizitarea imediată la faţa locului şi confirmarea situaţiei de criză, şi prezentarea unui raport official, de conţinutul căruia să fie informată presa şi opinia publică din România. Considerăm necesară interpelarea imediată a ambasadorului Ucrainei la Bucureşti şi abordarea celor întâmplate cu oficialităţile ucrainene de la Kiev, de către ambasadorul roman din Ucraina.

Considerăm că servilismul şi lipsa de demnitate, acoperite de multe ori de sintagme de genul “interese strategice”, “relaţii privilegiate” sau “relaţii de bună vecinătate”, nu fac decât să deservească interesele României şi românilor, pe care instituţiile la care facem apel ar trebui să le servească cu demnitate.

Consiliul Mondial Român,
Niculae Popa, secretar general
Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni,
Daniela Şoroş, vicepreşedinte
Bucureşti, 21 iunie 2006

Pt. conformitate: 314 32 93, 0721 370 300

Reclame

3 gânduri despre “AUTORITATILE ROMANE, SOMATE SA IA POZITIE IN CAZUL HAGI-CURDA

  1. Domnule Niculae Popa, doamnă Daniela Şoroş;- vă rugăm, şpuneţine cum poate presa romăniască să judece, neştiind adevărul?Acest Vasile Iordachescu, care vă pare că e un adevărat romăn şi un om cinstit, este un făţarnic, şi e tot posibil că are”coarne şi coadă”. Ce vă spune Iordachescu, e mai mult minciună decît adevăr. În afară de sectele care sînt în sat, 95% ortodoxi aparţin de Mitropolia Odesei. Toate slujbele şi rînduelile bisericeşţi se săvîrşesc de preotul din aceiaşi Mitropolie în limba romînă. Sa început construcţia bisericii, construită pînă la ferestre. Aproape toţi locuitorii din sat participă la construcţia bisericii (Ucrainene) financiar si cu braţe de muncă. Dacă vreţi să vă convinjeţi dacă este aşa, şi cine este în realitate Vasile Iordachescu pentru aproape toţi locuitorii din sat, veniţi şi aflaţi adevărul. Dacă romănii cred aşa mult lui Iordachescu, a fi bine să-l luaţi în Romănia, şi vom fi tare recunoscători pentru aşa bine, căci atunci va fi pace în sat.
    Mai bine să ai înţelepcune dumnezeiască, ca să faci numai bine, decît înţelepcune lumeasca si săţi pară că faci bine.

  2. Sîntem convinşi că nu ai mai multă minte decît Iordachescu, dar cine întradevăr e pălit la cap, locuitorii din Hagi Curda chiar şi conducerea din Izmail cu mulţi oameni de un rang mai înalt o ştiu mai bine, că voi aţi fost şi sînteţi acei păliţi la cap, în frunte cu Iordachescu. Cu părere de rău că romănii fără a fi convinşi cred toate prostiile care le spuneţi şi le scriţi voi: „Vrăjmaşi a toată dreptatea”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s