ASOCIATIA “CULTUL EROILOR”, IMPOTRIVA REABILITARII LUI WASS ALBERT


ASOCIATIA “CULTUL EROILOR” protesteaza fata de o eventuala achitare a scriitorului Wass Albert (foto), condamnat la moarte in anii ‘40 pentru crime de razboi comise in Cel De-al Doilea Razboi Mondial, spunind ca avocatul Kincses Elod, care a inceput demersurile pentru revizuirea sentintei, a declarat in fals.Presedintele Asociatiei, colonelul in rezerva Vasile Suciu, a declarat, marti 22 august, ca avocatul Kincses Elod, care a anuntat ca a inceput demersurile pentru revizuirea sentintei in cazul “Wass Albert”, a declarat in fals ca acesta ar fi avut doar 14 ani la data evenimentelor si ar fi omis sa spuna ca statul ungar i-a refuzat cetatenia tocmai pentru ca a fost condamnat pentru crime de razboi. “Din ordinul acestui criminal si al tatalui sau, Wass Andrei, armata horthysta a comis in anii ‘40 masacrele de la Sucutard si Muresenii de Campie, judetul Cluj”, a spus colonelul Vasile T. Suciu.

Acesta sustine ca a fost martor ocular la evenimentele din anii ‘40, ca Wass Albert s-a facut vinovat de instigarea la masacrele din cele doua localitati, si ca faptele acestuia au fost dovedite cu acte indubitabile si martori oculari. Suciu a adus si un document pe care l-a obtinut prin Consiliul Judetean Mures, un extras din registrul de nastere, in care figureaza ca Wass Albert s-a nascut la data de 8 ianuarie 1908, la Rascruci, judetul Cluj.


“In 1940 cind s-au intimplat evenimentele de la Sucutard, Wass Albert avea 32 de ani, era conte si mosier, locotenent in rezerva in armata ungara”, a sustinut Suciu, care a adaugat ca Wass Albert s-a facut vinovat de instigarea la masacrele din Sucutard si Muresenii de Cimpie, “faptele sale criminale fiind dovedite cu acte indubitabile si martori oculari”. “Toata lumea fugea sa-si scape viata, pentru ca armata ungara se razbuna pe romani, ziceau ca ne-am batut joc de ei 22 de ani”, a mai declarat Suciu.

Colonelul in rezerva Suciu il acuza pe avocatul Kincses Elod, fost presedinte al UDMR Mures, ca incearca “sa minta si sa induca in eroare opinia publica romaneasca si internationala” cu privire la faptele lui Wass Albert. Avocatul Kincses Elod a anuntat, recent, ca va trimite Parchetului Tribunalului Cluj o cerere de revizuire a sentintei din 13 martie 1946, prin care Tribunalul Poporului l-a condamnat pe Wass Albert la moarte, in contumacie, pentru instigare la omorarea a patru persoane in localitatea Sucutard.

Kincses a precizat ca i-a fost cerut acest demers de fiul scriitorului, Andreas Wass von Czege, care traieste in prezent in Germania. El a spus ca a ajuns in posesia a noi inscrisuri, procurate din arhivele militare de la Pitesti si din cele ale Ministerului Afacerilor Externe. Potrivit avocatului, noile probe, provenind de la serviciul de contrainformatii de atunci, indica intre numele instigatorilor executiei de la Sucutard pe Wass Endre, care este tatal scriitorului, nu pe Wass Albert, care ar fi avut atunci 14 ani, fiind elev la Cluj, in nici un caz instigator.

Avocatul sustine ca din probele de la arhiva rezulta ca si in ceea ce priveste masacrul de la Muresenii de Campie nu Wass Albert a fost vinovat, ci primarul Korosi si un anume Szakacs.

Dupa revolutie, senatorul UDMR Frunda Gyorgy a incercat sa obtina si el revizuirea sentintei, printru-un recurs in anulare care i-a fost insa refuzat. Scriitorul Wass Albert s-a sinucis in anul 1998 in SUA, fiind considerat unul dintre fruntasii dizidentilor maghiari din exil, unul dintre motive fiind ca statul ungar a refuzat sa-i mai acorde cetatenia maghiara, intrucit era considerat criminal de razboi.

Wass Albert este cel mai citit scriitor maghiar din Transilvania, la ora actuala. In februarie 2004, sub organizarea Organizatiei Tinerilor Maghiari din Transilvania si a organizatiei Poporul Carpatilor s-a organizat un maraton de lectura privind reabilitarea lui Wass Albert, prilej cu care participantii la manifestare au citit neintrerupt, timp de 24 de ore, cite 15 minute fiecare, fragmente din opera scriitorului maghiar.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s