Despre „Silviu Brucan” – „Cum arată un bubul” sau „Jigodia la superlativ”


Cum arată un bubulBiografia autorizata a „Oracolului din Damaroaia” – Silviu Brucan
EvZ, 5 Mai 1998, CORNELIU CIOCAN
„De la capitalism la socialism si retur” este ultima realizare publicistica a „Profetului din Damaroaia”, cunoscutul politolog Silviu Brucan .”Biografia intre doua revolutii” a aceluia care a stat cu fundul in toate barcile politice romanesti, capatind „marea intelepciune” a politologului avizat din zilele noastre este alcatuita de catre Alexandru Singer [notă SD: mână pe mână se spală şi amândouă faţa]. „Biografia autorizata” este „fructul dialogului” cu „marele guru” al politichiei romanesti. „Brucan” incearca desprinderea de propria sa subiectivitate” (Singer). In ce masura reuseste sa-si spele pacatele tineretii ramine la aprecierea cititorului volumului editat la Nemira.

Link: http://www.evz.ro/article.php?artid=8193 

Brucan, dat in judecata de stupid people!
EvZ, 9 Decembrie 2000, MIHAELA CONSTANTINESCU 
Profetul trebuie sa dea explicatii Brucan, dat in judecata de „stupid people”!Silviu Brucan a fost dat in judecata de doi bacauani, jigniti de un comentariu facut in cadrul unor dezbateri pe marginea alegerilor generale, in care a reluat, referindu-se la romani, sintagma „stupid people”. Afirmatia a fost facuta la PRO TV, iar expresia folosita de Brucan i-a insultat atit de tare pe cei doi – Dobos Eronim si Ciceu Dan – incit s-au hotarit sa faca plingere penala, acuzindu-l pe Brucan de insulta si calomnie. Cei doi isi motiveaza plingerea: „Emisiunea in cauza era programata intr-un moment de maxima audienta nationala, aducindu-se astfel grave prejudicii morale statutului nostru de cetateni ai Romaniei”. Reclamantii nu si-au prezentat inca pretentiile materiale, acestea urmind a fi cunoscute la primul termen, in instanta. Link: http://www.evz.ro/article.php?artid=23974

Biografie:
Silviu Brucan (n. Saul Bruckner, 18 ianuarie 1916 – decedat septembrie 2006) este un politolog român, fost politician în timpul României comuniste, ambasador în SUA şi la ONU. Din septembrie 1944 este numit secretar general de redactie la ziarul Scînteia, de la tribuna caruia cere condamnarea la moarte, printre altii, a lui Iuliu Maniu, Gheorghe Bratianu, Corneliu Coposu, Radu Gyr si Pamfil Seicaru. Soţia sa, Alexandra Sidorovici, a fost acuzator public al Tribunalului Poporului.

A fost unul din semnatarii „Scrisorii celor şase” demnitari comunişti împotriva lui Nicolae Ceauşescu.

Imediat după revoluţia din 1989 a fost membru în FSN. În această calitate a fost citat spunînd: „Pentru a deprinde democraţia, românii vor avea nevoie de 20 de ani”, „profeţie” care i-a atras porecla de Oracolul din Dămăroaia (cartier bucureştean unde acesta a avut domiciliu forţat în ultimii ani ai comunismului).

Din 1996 este invitat permanent al emisiunii de analiză politică Profeţii despre trecut de la Pro TV

Fapt divers: Despre cit de convins era in anii ’50 de idealurile comuniste, Silviu Brucan a marturisit sec unui ziarist: Eram asa de convins ca, daca ai fi aparut cu obraznicia de acum, atunci te impuscam imediat! Sursa: Evenimentul Zilei 15/02/2002
Link: http://www.evz.ro/article.php?artid=79214

Sub zodia ?Scinteii?

Silviu Brucan are o bogata si controversata biografie. In septembrie 1944 a fost numit secretar general de redactie la ?Scinteia?, de la tribuna careia el a cerut condamnarea liderilor taranisti si liberali, intre care s-au aflat Iuliu Maniu, Gheorghe Bratianu, Corneliu Coposu. N-au scapat nici? scriitori si ziaristi, intre care se aflau Radu Gyr si Pamfil Seicaru, caruia i-a cerut condamnarea la moarte. Tot prin ?Scinteia?, Brucan a reusit sa o urce pe sotia sa, Alexandra Sidorovici, in ierarhia regimului stalinist de atunci, mai exact in functia de acuzator public al Tribunalului Poporului, functie din care aceasta? a cerut condamnarea la moarte a multor dusmani ai ?democratiei? staliniste?.
Dupa perioada petrecuta la ?Scinteia?, Brucan a fost numit ambasador al Romaniei in SUA. Apoi a fost profesor de stiinte sociale la Institutul de Medicina din Bucuresti. In primavara anului 1989, Brucan a reusit sa trimita in Occident ?Scrisoarea celor 6?, un document anticeausist, semnat de disidenti ai PCR. Revolutia din decembrie 1989 l-a prins pe Brucan ?arestat? la domiciliu, de unde a fost propulsat in conducerea FSN.
Despre cit de convins era in anii ’50 de idealurile comuniste, Silviu Brucan a marturisit sec unui ziarist: ?Eram asa de convins ca, daca ai fi aparut cu obraznicia de acum, atunci te impuscam imediat!?.

– – – – – – – – – – – –

Cu ce a deranjat România pe bubuli ? In primul rand, cu nivelul de trai care, desi modest, era peste cel planificat de ei. Pentru a nu fi acuzat de fabulatii ori de propaganda, voi cita direct din documentele bubule, devenite publice. In ziarul Libertatea din 28 iulie 1993, „dizidentul” Silviu Brucan reproduce pretentiile Fondului Monetar International astfel : FMI este nemultumit de volumul deficitului bugetar si s-a ciocnit de refuzul guvernului Vacaroiu de a proceda la reducerile drastice ale cheltuielilor social-culturale cerute de banca. Pentru a-l convinge pe Watson de seriozitatea situatiei materiale a salariatilor, dl. Vacaroiu i-a aranjat o intalnire cu liderii sindicali, dar aceasta nu a fost de natura a „imblanzi” pe bancherii de peste ocean. Interesant pentru mentalitatea acestor adepti ai Scolii Economice de la Chicago (Milton Friedman) si ai terapiei de soc este aprecierea lor ca raportat la nivelul productiei industriale 1993 a Romaniei, standardul de viata al populatiei este prea ridicat (60% fata de 1989) si ar trebui sa fie cam de 40 sau chiar 35%. In ce priveste somajul, rata lui de 9% reflecta un ritm nesatisfacator de privatizare : somajul in Romania ar trebui sa ajunga la 20%. Am incheiat acest mizerabil, nerusinat si cinic citat.

   Sa stam stramb si sa judecam drept ! Pe Ceausescu l-au asasinat bubulii, in urletele multimii de tugulani indobitociti de slogane. Acuzatia principala : a infometat poporul, punand in pericol fondul biologic al natiunii. Nu neg vina lui Ceausescu in aceasta directie : ar fi putut creste sensibil nivelul de trai si n-a facut-o, deoarece dorea sa investeasca rezerva valutara in alte directii. Altceva vreau sa subliniez : daca nivelul de trai al anului 1989 a determinat o condamnare la moarte, cel actual dictat de FMI, care nu atinge decat circa 50% din nivelul stabilit de raposat, ce merita ? Plutonul de executie de la Targoviste trebuie pus din nou pe rol, pentru a-i executa pe cei care ne infometeaza  si mai rau decat fostul dictator. Ce mai dicteaza friedmanii din FMI ? Reducerea cheltuielilor social-culturale. De ce ? In ciuda sloganului „50 de ani de intuneric”, urlat de scursorile natiunii romane, majoritatea romanilor au un inalt nivel de cultura. Nu e constatarea mea. Sunt in contact permanent cu multi straini care au constatat cu stupefactie ca avem un popor foarte cultivat. Asta nu place bubulilor. Romanii trebuie indobitociti, adusi la stadiul de turma analfabeta. Mai trebuie sa comentez dictatul privind atingerea unui somaj de 20% ? Adica, fiecare al cincilea roman sa fie somer ? […]

[…] aproape intreaga avutie nationala era in mainile romanilor sub forma de actiuni (parti sociale). Daca mai luam in considerare si rezerva valutara de peste 4 miliarde de dolari, intelegem ca Romania se putea privatiza intr-o singura zi. Da, se putea privatiza, dar in interesul romanilor. Nimic n-ar fi incaput in ghearele bubulilor care socoteau fiecare surub din fiecare fabrica romaneasca.

   Cum au procedat bubulii pentru a preveni privatizarea in interesul cetatenilor romani cunoasteti. Ne-au returnat partile sociale (actiunile) in lei pe care i-au devalorizat de peste o suta de ori. Au falimentat intreprinderile noastre pentru a le cumpara in dolari umflati cu pompa FMI. […]

Link: http://www.geocities.com/dualis_mit/filo_corut.htm

Reclame

7 gânduri despre “Despre „Silviu Brucan” – „Cum arată un bubul” sau „Jigodia la superlativ”

  1. Sa stii cine e si ce a facut Brucan, kominternist de frunte, cu putere cel putin egala cu a lui Ilici Iliescu, si sa spui ca il urmaresti pe Mircea Badea, care se ia de mana cu Ciutacu si „ii scuipa in gura pe cei care pomenesc numele de Basarabia”, doar pentru ca nu a iesit cum au vrut stapanii lor la alegeri…mi se pare o antiteza enorma.
    Toti trepadusii astia care o fac pe marii opozanti ai puterii malefice, dar care taceau si papau bani cand regimul komintern ilici-nastase era la putere… Mi se face scarba.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s