“COPILUL SE EDUCĂ CU INIMA”


Fragment dintr-un interviu cu părintele Gheorghii Romanenko,
Biserica Borisovo, regiunea Moscova, cunoscut medic psihiatru pentru copii

Sunteţi deja de mult timp preot şi continuaţi să profesaţi ca medic. Ce trebuie să facem ca să preîntâmpinăm îmbolnăvirile psihice ale copiilor?

– Unicul mijloc este educaţia corectă în familie.(…)

– Se întâmplă ca unii copii să nu se poată controla şi, atunci, putem spune că sunt bolnavi? Ce trebuie să evităm în educaţia copilului?

-Exagerările. (…) Mergeam odată pe stradă şi am auzit un ţipăt de femeie. M-am gândit că omoară pe cineva. Am fugit repede, dar se pare că am greşit. Era o mamă tânără care vorbea astfel cu fiul ei de doi ani, care intrase într-o baltă. Săracii copii care au parte de asemenea mame care strigă la ei toată ziua: nu se poate, nu te apropia, nu te duce, nu te băga… Copilul nu aparţine părinţilor. El aparţine lui Dumnezeu. Este o personalitate unică, şi irepetabilă. Trebuie să-ţi educi copilul în spiritul libertăţii şi dragostei, având în vedere personalitatea lui unică. Darul libertăţii, după Sfinţii Părinţi, este mai înalt decât darul dragostei. Educând copilul, trebuie să ţinem minte în orice clipă că în faţa noastră se află un chip dumnezeiesc. Şi când îl pedepsim, şi când îl îmbrăţişăm trebuie să ţinem minte acest lucru. Să nu-l umilim, să nu-l jignim, să nu-l provocăm, să nu ne batem joc. Totul să facem cu dragoste, cu răbdare, cu milă, cu gingăşie şi cu smerenie.(…)

Continuare: http://ro.altermedia.info/cultura-vietii/copilul-se-educ-cu-inima_4992.html

Anunțuri

Un gând despre ““COPILUL SE EDUCĂ CU INIMA”

  1. C.G. Jung spune asa: „Problematica refulata si prin asta crutarea inselatoare de suferinta vietii genereaza o toxina ascunsa care patrunde in sufletul copilului chiar si prin cei mai etansi pereti de tacere si prin camuflarea cea mai strasnica a mormintelor, alunecand iluzoriu, superior pe deasupra lor. Dezarmat, copilul este expus influentei sufletesi a parintilor si trebuie sa reproduca autoamagirea, nesinceritatea, fatarnicia, temerea lasa, comoditatea egoista si ingamfarea precum reproduce ceara sigiliul aplicat pe ea”. Or sti ei ceva, doctorii astia…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s