Bomba E-urilor loveste din nou!


Multe substante folosite pe scara larga sint cancerigene
Ultima lista a E-urilor a fost publicata recent in revista franceza “Villejuif”. In aceasta figureaza E-uri care s-au dovedit a avea un grad de nocivitate mai mare decit cel estimat initial. Unele dintre ele sint cancerigene, iar altele doar periculoase pentru sanatate. Doua dintre E-urile de pe lista au fost interzise in tarile UE.

Prof. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne-a declarat ca in tarile Uniunii Europene este in plina desfasurare evaluarea unor substante care ar putea indeplini functia de aditiv alimentar. “In prezent, in UE se fac eforturi deosebite pentru rescrierea listelor de aditivi alimentari, scopul fiind siguranta alimentara a consumatorului”, a adaugat prof. Mencinicopschi.

E-uri cancerigene:

  • E-123,
  • E-131,
  • E-142,
  • E-210,
  • E-211,
  • E-212,
  • E-213,
  • E-214,
  • E-215,
  • E-216,
  • E-217,
  • E-330

E-uri periculoase:

  • E-102 – tartrazina, colorant, galben artificial, poate provoca alergii, periculos. Se gaseste intr-o gama larga de alimente, de la produse de patiserie pina la bauturi racoritoare si spirtoase.
  • E-120 – acidul carminic, colorant rosu natural de origine animala (se obtine dintr-o specie de insecta), periculos. Se gaseste mai ales in bauturi spirtoase
  • E-123 – amarant – colorant rosu artificial – foarte cancerigen. Se gaseste in bauturi spirtoase. In SUA a fost interzis.
  • E-124 – colorant artificial – rosu ponceau, periculos, poate provoca alergii. Se foloseste in bauturi.
  • E-131 – colorant artificial – albastru, foarte cancerigen. Se foloseste in bauturile spirtoase si in prajituri.
  • E-142 – colorant artificial – verde – foarte cancerigen. Se foloseste la bauturi
  • E-153 – carbunele vegetal, poate provoca tulburari gastrice.
  • E-210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217 – conservanti cancerigeni. Se gasesc intr-o gama extrem de larga de alimente, de la conserve, muraturi, dulceturi, pina la biscuiti.
  • E-220, 221, 222, 223, 224, 226 – conservanti artificiali, periculosi. Se gasesc in toate produsele, in vinurile albe si chiar in fructele uscate.
  • E-230 – conservant artificial. Cu acest conservant sint tratate fructele. Recent au fost trecute in UE de la aditivi la pesticide si interzise.
  • E-233 – conservant artificial, interzis in UE.
  • E – 239 – conservant artificial, cancerigen, este folosit in unele cosmetice.

Pofta buna la E-uri rele?!

Link: http://sanatate.jurnalul.ro/articol_46414/pofta_buna_la_e_uri_rele__.html

SANATATEA COPILULUI

Pofticios si curios in acelasi timp, copilul ar manca orice. Atentie, parinti! Copilul nu este un adult in miniatura. Aveti grija ce ii puneti pe masa, daca vreti ca acesta sa se dezvolte armonios! Majoritatea produselor alimentare de pe piata contin E-uri sau aditivi alimentari: coloranti, conservanti, stabilizatori de gust, emulgatori, indulcitori artificiali. Acestia intra in compozitia cerealelor, dulciurilor, bauturilor carbogazoase, painii sau produselor din carne, multe dintre acestea facand parte din alimentatia zilnica a copiilor. Pe termen lung, E-urile rele isi pun amprenta: greturi, stari de voma, urticarie, dureri de cap, dar si tulburari de crestere, hiperactivitate, obezitate, boli cronice, aparitia unor tumori.

Sugarul

„Cu cat copilul este mai mic, cu atat E-urile sunt mai periculoase. In multe cazuri, aditivii alimentari bombardeaza organismul micutului inca de la varsta de sugar. Vinovate sunt mamele care lasa ca in alimentatia copilului sa se strecoare sucurile carbogazoase, dulciurile, mezelurile. Mamele trebuie sa fie atente si cu propria alimentatie in perioada de alaptare, deoarece s-a demonstrat ca unele E-uri pot ajunge in laptele matern si de acolo in organismul copilului”, precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Micutul este foarte vulnerabil in aceasta perioada, sistemul lui imunitar nu este format pana la 6-7 luni, iar laptele matern este cel care ii furnizeaza anticorpii necesari. Daca o data cu laptele matern, copilul primeste si E-uri, atunci nu trebuie sa ne mai miram de ce are lipsa de calciu sau de ce unele vitamine nu pot fi asimilate. Prof. dr. Mencinicopschi atrage atentia ca E 450, E 451 si E 452 (fosfati, polifosfati) care se gasesc in salamuri, in branzeturile topite interfereaza cu metabolismul calciului. Acesti aditivi pot determina atrofierea oaselor sau depuneri de calciu in articulatii. Din aceasta cauza le sunt interzise femeilor in perioada alaptarii si copiilor – pana la varsta de 7 ani. E 102 (tartrazina) – un colorant din sucuri, biscuiti sau fursecuri – impiedica asimilarea vitaminei B6 si a zincului. De asemenea, unii copii pot fi alergici la tartrazina. Asa se explica de ce unor copii aceste biscuitii si sucurile le provoaca edeme ale buzelor, urticarie, rinita si chiar soc anafilactic.

Evitati biscuitii!

De la varsta de 6-7 luni, copilul incepe sa primeasca hrana diversificata. Pe primul plan in aceasta perioada se afla biscuitii cu mar sau cu lapte, cerealele cu lapte. Atentie, caci biscuitii pot contine E 210 (acid benzoic) sau E 211 (benzoat de sodiu). Acidul benzoic, un conservant din produsele de patiserie, este cauza hiperaciditatii in cazul copiilor, iar unele studii l-au asociat chiar cu cancerul. Pe langa biscuiti si produse de patiserie, benzoatul de sodiu mai poate fi descoperit in bauturi racoritoare cu aroma de citrice, in unele produse din carne. La copii, acest conservant poate provoca urticarie sau poate agrava crizele de astm. Din dieta copilului mic nu trebuie sa lipseasca supa. Evident supa pregatita din ingrediente naturale. Nu cea la plic. Deoarece supa la plic are printre ingrediente E 620 (acid glutamic), raspunzator de durerile de cap si chiar de unele probleme grave ale sistemului nervos. Acid glutamic mai apare si in compozitia unor mezeluri, care vor fi eliminate din alimentatia copilului. Pe la varsta de 3-4 ani, pe copii incep sa ii tenteze guma de mestecat, bomboanele sau jeleurile viu colorate. Pe langa coloranti, acestea contin acid citric (E 330), care ataca smaltul dentar. Dupa ce a mancat bomboane sau jeleuri care contin acid citric, copilul ar trebui sa se spele pe dinti imediat, pentru a evita aparitia cariilor. Daca micutul are stari de voma, urticarie, de vina poate fi E 132 (indigotina), un conservant folosit in dulciuri, inghetata.

Aditivi naturali

In produsele pentru copii exista si unele E-uri bune. Numarul E-urilor bune este mai mic comparativ cu cel al E-urilor rele. E 306 (vitamina E naturala) este un antioxidant natural, prezent in produsele din ficat, peste, in oua. E 300 (vitamina C naturala) din fructe si legume este un antioxidant care ii intareste imunitatea micutului. Antioxidant natural este si E 322 (lecitina) din ciocolata, care are efect benefic asupra memoriei.

Anunțuri

4 gânduri despre “Bomba E-urilor loveste din nou!

  1. Va multumim ca ne sprijiniti cu aceste informatii utile, atat pentru noi cat si pentru copii nostrii. Am efectuat o lista a e-urilor, pe care am sa o port mereu in portofel ca sa ma asigur ca fac cumparaturile din produsele sanatoase, sau cel putin mai sanatoase.

  2. Eu nu inteleg un lucru pana mor. Este de necrezut sa stii ca aceste e-uri sunt otrava si totusi sa le pui cu nesimtire criminala in alimenteeeeeeeee. De ce permitem acest lucru? De ce acceptam sa fim ucisi? Nu pot sa cred pana unde merge crima fara sa fie pedepsita.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s