Memoria.RO


Biblioteca digitală de interviuri, memorii, istorie orală, cărţi şi imagini din istoria recentă a româniei care prezintă evenimente ale sSecolului XX aşa cum se reflectă ele în conştiinţa celor care le-au trăit.

Revista Memoria

Revista gândirii arestate

Fondator Banu Rădulescu

Link: http://revista.memoria.ro/

Tie, stimate cititor, iti batem in clipa asta la usa

Salutindu-te mai intii cu toata prietenia, ne simtim obligati ca, intr-un firesc si elementar act de plitete, datorat de oricare musafir gazdei sale cind ii trece pentru prima oara pragul, sa ne prezentam.
Asadar, ce-i cu acesta revista pe care o ai acum in fata? Ce vei afla in paginile ei? Ce vrea ea?
Desigur, chiar din subtitlul revistei, te-a contrariat sintagma „gindire arestata”. Un paradox, nu-i asa? Stiind prea bine ca nimeni, niciodata, n-a izbutit sa puna in lanturi gindirea, si nici ca va reusi vreodata. Gindirea nu, bineinteles, dar pe cel ce gindeste da. Homo homini lupus! – oribil blam, dar, din pacate pentru omenire, si cel mai amar adevar. De cand dureaza el? Probabil de cind lumea si pamintul. Probabil din clipa in care alaturi de primul ganditor s-a ivit si cel de-al doilea, cel cu o astfel de gindire. Cind primului, deprins pina atunci sa tot monologheze, a inceput sa-i displaca partenerul care, prin forta lucrurilor, ii impunea dialogul. Si-atunci, egoist, a hotarit sa-si surpime opozantul. Minat de desarta iluzie ca, lichidindu-l fizic, va reusi sa-i neantizeze si gindirea. Asa l-a ucis Cain pe Abel.
Link: http://revista.memoria.ro/?location=artico

 

Revista Martor

Revista de antropologie a Muzeului Ţăranului Român

Link: http://martor.memoria.ro/

 

 

 

Portretul Romaniei Interbelice

Dezvoltarea acestui site, frecventa de vizitare, dorinta noastra de a-l transforma într-un instrument obisnuit si accesibil de studiu si informare pentru toti cei care n-au trait anii de început si de mijloc ai secolului XX, au impus aproape aparitia unei rubrici cu informatii de referinta asupra perioada despre care vorbesc cei care aduc marturii. Cream astfel un cadru în care vizitatorii nostri pot plasa geografic si cronologic, statistic, demografic si social personajele si evenimentele care intervin în relatari.

Link: http://romaniainterbelica.memoria.ro/

Muzeul Memoriei Neamului

În iulie 2002, am întâlnit, pe aria sfânta din marginea Sighetului cunoscuta sub numele de Cimitirul Saracilor. un barbat înalt, înca drept, cu o privire îndrazneata, însotit ca de o umbra protectoare, de sotia sa, cu care vorbea amestecat, româneste si ruseste. M-am simtit atras de acest batrân înalt, banuind ca vine de peste Prut, si, dupa primele schimburi de cuvinte am avut parte de o surpriza personala: era Vadim Pirogan, fost coleg de clasa, poate chiar de banca, la liceul Ion Creanga din Balti, cu Anatol Climovici, unicul frate al mamei mele. …

Link: http://memoria.ro/mmn/index.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s