Procesul comunismului e trimis in derizoriu


Autor: Horia Brad

Suplimentul „Aldine” al ziarului „Romania libera” din 5 august a.c. surprinde neplacut prin publicarea propunerii profesorului Ion Coja de infiintare a unei Comisii Ogoranu pentru „cercetarea comunismului si anticomunismului” . Pe scurt, in numele „mai multor persoane si asociatii culturale”, Ion Coja initiaza alcatuirea unei comisii private, in opozitie cu aceea constituita de presedintele Traian Basescu si condusa de Vladimir Tismaneanu. Motivul: il considera nepotrivit pe Tismaneanu pentru raspunderea ce-i revine. Dar mai mult grupul reprezentat de Ion Coja este ingrijorat de faptul ca Tismaneanus va condamna numai perioada ceausista. Iar in opinia profesorului Coja „…perioada 1964-89 se caracterizeaza – oricat ar parea de paradoxal – prin abaterea in sens pozitiv de la modelul comunist importat cu sila din URSS. In ultimii ani de „domnie” a lui Gheorghiu Dej si „sub” Nicolae Ceausescu, comunismul din Romania a incercat sa arate o fata „mai” umana, sa abandoneze teza criminala a luptei de clasa si s-o inlocuiasca cu preeminenta interesului national… Caracterul benefic al devierii de la linia Moscovei pe care a produs-o „epoca Ceausescu” a fost recunoscut la vremea respectiva de cei mai avizati comentatori politici, de oamenii politici occidentali cei mai importanti. Nu exista nici un motiv serios ca aceasta apreciere sa fie azi abandonata. Exista in schimb interesul celor care au organizat lovitura de stat din decembrie 1989 de a-l discredita total pe Nicolae Ceausescu si mai ales de a discredita astfel politica interesului national pe care acesta a incercat s-o practice, asa cum s-a priceput el. (…) Ceausescu are dreptul, la 16 ani de la asasinarea sa, la un proces cinstit. Avem motive sa ne temem insa ca numita comisie Tismaneanu va ajunge la condamnarea nu a comunismului, ci a asa-zisului „comunism nationalist” , bun pretext pentru a se da in fapt o noua lovitura nationalismului autentic…”
Unde am mai auzit noi toate aceste aprecieri la adresa lui Ceausescu si a „epocii” sale? In revista nationalist- comunista „Romania Mare”. Cine sint promotorii ei? Vechi tovarasi cominternisti si fosti securisti sangerosi, altminteri nationalisti, vezi bine!, adapostiti in partidul lui C.V. Tudor. De altminteri, Ion Coja insusi colaboreaza la „Romania Mare”. Iar in perioada post-decembrista a cutreierat toate cercurile „nationaliste” , de la PUNR la PRM si de la legionari la Gigi Becali, aparandu-l pe Ceausescu si gasind dovezi de satisfactie in „domnia” lui. De data aceasta insa a intrecut masura, pentru ca se foloseste de prestigiul unui erou anticomunist, Ion Gavrila Ogoranu, spre a-si legitima demersul. Este cu atat mai revoltator gestul sau cu cat Gavrila-Ogoranu nu-l agrea defel, cum nu-i placea pe nici unii dintre falsii nationalisti. In aceeasi editie a „Aldinelor”, redactorul coordonator Dan Stanca pune, delicat dar ferm, lucrurile la punct: „Nu impartasim acest punct de vedere. Totusi, merita luat in seama. Cele doua perioade, Pauker-Dej iar apoi cuplul Ceausescu, sint egale ca suma de distrugeri. In ambele perioade am fost calcati in picioare fara mila si fara nici o retinere fata de ce inseamna traditie, cultura, umanitate. Faptul ca inainte cantand Tricolorul putei fi arestat, iar pe urma acesta, ca o inversiune inselatoare, a devenit chiar imnul national nu e mare lucru”.
Era si mai bine daca o publicatie cu renumele „Aldinelor” ar fi refuzat sa publice enormitatea lui Coja, care poate fi smintitoare pentru tinerii care n-au trait in comunism.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s