SCRIITORII CER CETĂŢENIE ROMÂNĂ PENTRU PAUL GOMA


Sistemul comunist a alungat din ţară multe valori şi reale talente artistice. Unul dintre renegaţii comunismului a fost Paul Goma, un cunoscut scriitor român, care a făcut, însă, carieră în Franţa, unde s-a refugiat ca exilat politic, asemenea altor confraţi. În anul 1956, Paul Goma era student al Facultăţii de Litere. Nimic special până aici. Paul Goma era şi scriitor, iar creaţiile lui nu se încadrau în standardele comuniste. De aceea, Rectoratul Universităţii Bucureşti a considerat că era cazul ca tânărul autor să fie reancorat în realitate, ca urmare, el va fi arestat, judecat şi verificat de Securitate.
Link: http://www.antena3.ro/index.php?search=on&id=19176&ext=1&arc=&text=Goma

APEL PENTRU REPUNEREA LUI PAUL GOMA ÎN DREPTURILE DE CETATEAN ROMÂN

Autor: Flori Stanescu

paulgoma.jpgULTIMELE LUNI ale anului 2006 au fost perioada în care reprezentantii celor mai importante institutii ale statului, societatea civila, presa, partidele, numerosi oameni politici si intelectuali s-au declarat mai hotarâti ca oricând dupa 1989 sa se desparta de propriul trecut comunist. Stau marturie în acest sens numeroasele declaratii si atitudini publice, pasii facuti spre deconspirarea Securitatii, înfiintarea celor doua Comisii pentru cercetarea totalitarismului comunist ori cele câteva initiative legislative pertinente.

Despartirea de trecutul comunist – depasirea lui prin reabilitarea adevarului istoric, prin asumarea responsabilitatilor si repararea raului care înca mai poate fi reparat – reprezinta un pas fara de care noul destin istoric al României nu va putea fi niciodata împlinit. Nimic nu poate fi cladit temeinic pe un trecut pus mereu între paranteze, pe adevaruri amânate la nesfârsit ori pe dreptatea mereu refuzata celor care au avut de suferit.

O coincidenta, pe care o speram fericita, face ca în aceste saptamâni – în care societatea româneasca pare mai decisa ca niciodata sa se priveasca lucid pe sine însasi si sa-si asume propria istorie – sa se împlineasca 50 de ani de când Paul Goma a avut de suportat primele represalii, primele dintre consecintele cele mai grave pentru atitudinea si manifestarile sale împotriva totalitarismului comunist. În vara lui 1956, studentul la Litere Paul Goma este judecat, pentru scrierile sale, la Rectoratul Universitatii Bucuresti, iar în noiembrie 1956 avea sa fie arestat si anchetat de Securitate (în 1952, elev fiind, a fost de asemenea „retinut” timp de opt zile la Securitatea din Sibiu).

Link: http://ro.altermedia.info/familiesocietate/apel-pentru-repunerea-lui-paul-goma-in-drepturile-de-cetatean-roman_5022.html#more-5022

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s