SOCIETATEA DE CONSUM DISTRUGE COPILARIA


Autor: Mihai Surducan / AlterMedia – România /
Link: http://ro.altermedia.info/familiesocietate/societatea-de-consum-distruge-copilaria_5056.html

JOCURILE PE CALCULATOR, mancarea de proasta calitate si educatia neadecvata distrug copilaria, ceea ce duce la cresterea incidentei cazurilor de depresie intre tineri, considera un grup important de cercetatori britanici.

Intr-o scrisoare deschisa publicata in cotidianul britanic The Daily Telegraph si semnata de 110 persoane, intre care psihologi, profesori, jurnalisti sau autori de carti pentru copii, expertii acuza societatea pentru indiferenta fata de nevoile psihologice ale viitorilor adulti.

“Societatea noastra depune eforturi justificate pentru a proteja copiii de vatamare fizica, dar se pare ca a uitat de cerintele emotionale si sociale”, se poate citi in scrisoare.

“[A]cum e clar ca un numar inacceptabil de copii este compromis intr-un mod inutil, si asta este aproape cu siguranta un factor cheie in cresterea cazurilor de abuz de substante, violenta si auto-vatamare intre oamenii tineri.”
La ordinea zilei: timp suficient si un mediu adecvat

Creierul copiilor este inca in dezvoltare, astfel ca nu se pot adapta la efectele tot mai rapide ale schimbarilor culturale si tehnologice, in contrast cu adultii, au declarat autorii.

“[Tinerii] inca au nevoie de ceea ce fiintele umane in dezvoltare au avut nevoie intotdeauna, inclusiv mancare adevarata (in opozitie cu cea procesata “junk”), jocuri adevarate (in opozitie cu distractiile sedentare din fata ecranelor), experienta concludenta a lumii in care traiesc si interactiuni cu adulti vii si semnficativi pentru viata lor.”

Dar viitorii adulti au nevoie si de timp suficient pentru dezvoltare, fara salturi peste pasi. “Intr-o cultura hiper-competitiva si cu schimbari rapide, se asteapta de la copiii de astazi sa se descurce tot mai devreme cu sarcini scolare formale si o curicula primara bazata pe teste academice.”

“Ei sunt impinsi de fortele pietei sa se poarte si imbrace ca ‘adulti mici’ si sunt expusi prin media electronica la materiale care ar fi fost considerate neadecvate pentru copii in trecutul recent.”

Un “jug academic”

In grupul de semnatari se afla Philip Pullma, autor de carti pentru copii, Jaqueline Wilson, castigatoare a unui premiu pentru carti de copii si predecesorul ei, Michael Morpurgo,precum si trei fosti secretari ai educatiei, arata The Daily Telegraph.

“Avem atata anxietate in privinta copiilor, protectiei lor, grijii fata de ei si a educatiei, incat s-au dezvoltat in frica”, a declarat Morpurgo. “Exista o frica in jurul copiilor, din partea politicienilor si a scolilor, ce a dus la acest sistem educational bazat pe atingerea unor tinte.”

Copiii sunt prinsi intr-o “camasa de forta academica” de la cele mai fragede varste, a continuat el, iar asta le scade din creativitatea si imbogatirea pe care le-o poate oferi copilaria. De asemenea, el a condamnat “jocul virtual” ale jocurilor electronice si navigarii pe internet. “Copiii isi iau ideile de acolo si cred ca este foarte ‘toxic’ si destul de inspaimantator pentru viitor.”

Un pas inapoi fata de acum 15 ani

Scrisoarea a fost raspandita de Sue Palmer, autorea cartii Toxic Childhood, si Richard House de la Centrul de Cercetare pentru Terapeutica Educationala, din cadrul Universitatii Roehampton.

“M-am gandit la aceasta timp indelungat si am decis ca trebuie facut ceva”, a declarat Palmer. “Este ca si cum am avea un elefant urias care locuieste in sufrageriile fiecaruia dintre noi, adica dezvoltarea copiilor care este afectata de lumea in care cresc.”

Palmer a mentionat cercetarile lui Michael Shayer de la King’s College, din Londra, care au demonstrat ca teste pe copii de 11 ani i-au aratat ca fiind, din punct de vedere al dezvoltarii cognitive, in urma cu doi sau trei ani fata de niste teste similare efectuate acum 15 ani.

“Este socant. Trebuie sa facem o declaratie publica – dezvoltare fizica si psihologica a unui copil nu poate fi accelerata”, considera Palmer. “Aceasta se schimba in timp biologic, nu la viteza electricitatii. Copilaria nu e o intrecere.”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s