Despre „Marko Bela”


Marko a sarit in barca radicalilor

EvZ, 25 Septembrie 2006,
Autor:
Clarice Dinu

Presedintele UDMR solicita autonomie teritoriala pentru Tinutul Secuiesc.

UDMR preia discursul autonomist al radicalilor maghiari, asumandu-si paternitatea unei „Uniuni pentru Tinutul Secuiesc”, avand ca obiectiv obtinerea autonomiei teritoriale a Harghitei, Covasnei si Muresului.

„Scopul realizarii dezideratelor secuimii si solutia, in acelasi timp, este obtinerea autonomiei”, a sustinut sambata, in fata a peste 300 de primari si viceprimari UDMR, presedintele Uniunii, Marko Bela. De altfel, la initiativa sa, participantii la reuniune au adoptat si o declaratie-program privind obtinerea autonomiei teritoriale, punand bazele unei „Uniuni pentru Tinutul Secuiesc”.Aceasta mai vizeaza realizarea unei descentralizari reale, elaborarea unei strategii de dezvoltare culturala, precum si infiintarea regiunii de dezvoltare economica in zona Harghita-Covasna-Mures

Link: http://www.evz.ro/article.php?artid=273453

UDMR DEZGROAPA AUTONOMIA TERITORIALA

Alesii locali din UDMR si-au exprimat, sambata, vointa pentru obtinerea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc printr-o Declaratie semnata la Miercurea Ciuc.

Semnatarii cer aplicarea principiilor descentralizarii si realizarea diverselor forme de autonomie, inclusiv cea teritoriala. In acest sens, edilii minoritari au decis infiintarea asociatiei administratiilor locale din judetele Harghita, Covasna si Mures, sub denumirea „Uniunea pentru Tinutul Secuiesc”.

VEHEMENTA

Prezent la reuniune, presedintele UDMR, Marko Bela , a afirmat ca maghiarii din Romania nu trebuie sa mai priveasca cu speranta nici catre Budapesta, nici catre Bucuresti si ca singura solutie pentru problemele lor este cea a autonomiei teritoriale. „Autonomia teritoriala face parte din programul politic al UDMR si ea se va infaptui in Tinutul Secuiesc”, a spus Marko. Este pentru prima data cand liderul Uniunii sustine atat de transant chestiunea autonomiei. Pana acum s-a vorbit despre autonomia culturala si, doar neoficial, despre cea teritoriala.

TACTICA, NU DE RAZBOI

„Nu-i deloc o atitudine ostila la adresa Romaniei. Declaratia contine multe elemente de negociere. S-a vorbit de nevoia modificarii Constitutiei Romaniei si a directivelor Uniunii Europene. Este o strategie pe care UDMR a folosit-o in mai multe randuri in ultimii 15 ani pentru a rezista momentelor critice”, considera politologul Cristian Pirvulescu. In opinia sa, declaratiile lui Marko Bela au rolul de a calma spiritele maghiarilor radicali din Transilvania, solidarizati cu miscarea populatiei din Budapesta.

Link: http://www.ziarulziarul.ro/article/aid/40199/UDMR-DEZGROAPA-AUTONOMIA-TERITORIALA/


Noi actiuni de maghiarizare

Profitînd de faptul cã atît vechea guvernare PSD, cît si actuala coalitie neagrã PNL-PD-PC au cooptat-o la guvernare si i-au fãcut pe plac cum a vrut ea, conducerea organizatiei teroriste a UDMR-ului si-a fãcut de cap, si îsi face în continuare în judetele Covasna si Harghita. În ultimul timp le-a impus membrilor UDMR, care detin functii de conducere la institutiile descentralizate ale ministerelor în judete, sã caute prin arhivele institutiilor respective, dacã imobilul unde îsi desfãsoarã activitatea institutia a fost construit în timpul cînd directorul era de nationalitate maghiarã, sau dacã în acel imobil si-a desfãsurat activitatea vreun activist mai de seamã al natiei ungare. Dacã din hîrtii reiese un nume de „migrator“ maghiar, imediat numele acelei persoane este atribuit imobilului respectiv. Dacã este român, nu trebuie sã se stie! Exemplu: Spitalul Judetean din Sf. Gheorghe, jud. Covasna, a fost construit, prin anii ’70-’76, lîngã o clãdire în care si-a desfãsurat activitatea un oarecare medic cu numele Sfogolyan Kristof. Conducerea UDMR-istã a Spitalului Judetean, împreunã cu teroristii UDMR-isti din conducerea Primãriei Sf. Gheorghe si a Consiliului judetean, i-a dat numele acestui migrator spitalului, nume care cu greu se poate pronunta. Toate scolile generale, liceale si grãdinitele au fost botezate cu nume ale unor grofi unguri, iar altele cu ale unor criminali sãlbatici din timpul revolutiei din 1848-1849. La fel si cu strãzile din orase si comune din judetele Covasna si Harghita. Recent, la Grupul Scolar Agricol din Sf. Gheorghe s-au gãsit niste hîrtii cum cã în perioada ocupatiei horthyste a Ungariei asupra Ardealului, care cuprindea si judetul Covasna, director al acelei scoli, în perioada 1941-1944, a fost un anume Gaman Janos (pus de fascistii unguri), care a fugit imediat în Ungaria, în 1944, cînd trupele române au eliberat Ardealul. Cu asa-zisa ocazie de împlinire a 65 de ani de la înfiintare, sîmbãtã, 16 septembrie a.c., conducerea UDMR-istã a judetului Covasna a schimbat denumirea scolii în „Grupul Scolar si de Industrie Alimentarã Gaman Janos“, director fiind Latzin Gabor. La acest „botez“ a participat si migratorul-sef al UDMR-ului, Marko Bela. La fel, mai toate revendicãrile de imobile si terenuri agricole si forestiere, solicitate de cetãtenii de etnie maghiarã, imediat s-au rezolvat. De 13 ani, Biserica Ortodoxã revendicã peste 1.200 de hectare de teren agricol si forestier din cele douã judete, dar conducerile fasciste ale UDMR-ului din administratia acestora refuzã împroprietãrirea legalã a acesteia. Atît vechea guvernare a PSD-ului, cît si actuala, PD-PNL-PC, le-au dat voie acestor lichele ale UDMR-ului sã facã ce vor în aceste judete ale României. Sperãm cã vor mai avea putin, iar dupã alegeri PRM-ul sã impunã ordinea si legea pe tot cuprinsul României. Jurist Gicã Agrigoroaie

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s