Maria Tănase


Maria Tănase (n. 25 septembrie 1913, Bucureşti – d. 22 iunie 1963) a fost o cântăreaţă româncă de muzică populară

Date biografice
S-a nascut in Bucureşti, ca al treilea copil al Anei Munteanu, originară din comuna Cârţa (Făgăraş) şi al florarului Ion Coandă Tănase, din satul oltenesc Mierea Birnicii, de pe valea Amaradiei. De mică a venit în contact cu cântecul, atât mama cât şi tatăl fiind mari iubitori ai cântecului popular şi al muzicii în general. Apare pe scenă, pentru prima dată, în anul 1921 pe scena Căminului Cultural „Cărămidarii de Jos” din Calea Piscului, la serbarea de sfârşit de an a Şcolii primare nr. 11 Tăbăcari, apoi pe scena Liceului „Ion Heliade Rădulescu”, unde a frecventat doar cursul inferior, fiind nevoită să se retragă pentru a lucra, alături de părinţii săi, la grădină. Mai târziu, cu ajutorul gazetarului Sandu Eliad pătrunde în atmosfera unui cenaclu al tinerilor intelectuali, ai cărui membri o vor sfătui să-şi valorifice însuşirile artistice şi să urce pe scenă. Debutul va avea loc la teatrul de revistă condus de Constantin Tănase. Apare pentru prima dată pe 2 iunie 1934 în revista „Cărăbuş-Express” cu pseudonimul, dăruit de Constantin Tănase, Mary Atanasiu.A devenit celebră abia în anul 1938, cînd a înregistrat primele cântece pentru Sociatatea Română de Radio, care însă au fost distruse în 1940 de Garda de Fier, sub pretextul că distorsionau folclorul românesc autentic. Adevăratul motiv al acestei mişcări antisemite a fost faptul că în cercul de prieteni ai Mariei Tănase se găseau şi o serie de intelectuali evrei, ca etnologul Harry Brauner (fratele pictorului Victor Brauner) şi jurnalistul Ştefan Roll.O situatie neobisnuita s-a intamplat in anul 1940, cand dupa cooptarea la guvernare a Miscarii Legionare, muzica de petreceri, populara a fost interzisa la difuzare pe terase, gradini, etc. Era decretat Doliu National, de catre Miscarea Legionara, „Regimul Pompelor Funebre”. In acea perioada, unii difuzori nu au respectat interdictia impusa de noul guvern, astfel incat au fost distruse cu toporul importante si frumoase inregistrari ale Mariei Tanase, de catre legionari zelosi. Din discurile Mariei Tanase, sparte si-au facut tigancile pieptene, ce se vindeau pe margine de drum. Atunci au fost sparte si matrite ale casei de discuri Columbia, de pe calea Victoriei. Adevarul interdictiei muzicii ei, o perioada de timp se poate datora si povestiri potrivit careia, Maria Tanase fiind o mare amatoare de sah, işi teroriza partenerii de joc jucand goală, fapt pe care il povesteste la un moment dat Constantin Brâncuşi. Se cunoaste ca Garda de Fier lupta si impotriva pornografiei, o amenintare atunci ca si acum la adresa sanatatii mintale si moravurilor unui popor considerat „cuminte”.Maria Tanase a reprezentat Romania, ca si alti artisti (Constantin Brancusi), la Expozitia Mondiala de la Paris din anul 1938.

După o călătorie în Turcia, a organizat o serie de spectacole pentru soldaţii răniţi pe front, alături de nume importante din cultura românească, precum George Enescu, George Vraca şi Constantin Tănase.

În anul 1955, a primit „Premiul de Stat” iar în anul 1957 a primit titlul de „Artist emerit”. in 1961 din cauza ei nu a acceptat-o pe maria ciobanu in locul unei mnari cantartete de muzica populara maria lataretu,si a pus pe alta fata,despre care azi nu se mai stie nimic

Discografie

 • LPs
  • Maria Tănase. Din cîntecele Mariei Tănase (I). Electrecord EPE 0135. fără an.
  • Maria Tănase. Din cîntecele Mariei Tănase (II). Electrecord EPE 0193. fără an.
  • Maria Tănase. Din cîntecele Mariei Tănase (III): înregistrări recondiţionate. Electrecord EPE 0221. fără an.
  • Maria Tănase. Din cîntecele Mariei Tănase (IV). Electrecord EPE 0282. fără an.
  • Maria Tănase. [fără titlu]. Electrecord EPE 01282. fără an.
 • CDs
  • Maria Tănase. Greatest Hits: historical recordings. IMCD 1106. Intercont Music impreună cu Radio Romania 1994.
  • Maria Tănase. Volum 1. Electrecord EDC ???. an?
  • Maria Tănase. Volum 2. Electrecord EDC 228. 1997.
  • Maria Tănase. Volum 3. Electrecord EDC 356. 2000.
  • Maria Tănase. Malediction d’Amour. Oriente Musik, Rien CD 22, LC 03592. 2000.
  • Maria Tănase. Ciulandra. Oriente Musik, Rien CD 35, LC 03592. 2001.
  • Maria Tănase. Magic Bird: The Early Years. Oriente Musik, Rien CD 42, LC 03592. 2002.  

Link-uri: 

http://mariatanase.tripod.com/biografie.htm

http://www.itcnet.ro/history/archive/mi2000/current3/mi71.htm

http://virtualromania.org/music/maria/

Maria cea fara de moarte:

Maria Tanase, „Privighetoarea din Carpati”, ar fi implinit azi 93 de ani.

N-a fost alta sa-i semene… Incalecand secolele, venita foarte de departe, din adanc de neam. Silabele ei au incopciat cu stele si cu dulci eresuri firmamentul. Si s-a pierdut in saga lor diamantina, nazdravana…”, spune Gaby Michailescu despre prietena lui, Maria Tanase, cea fara de moarte, asa cum a numit-o in cartea pe care a lansat-o in 2003. Anii l-au ajuns si pe el, iar de pe vremea in care organiza spectacolele unor mari artisti, precum Iancu Brezeanu, Grigore Vasiliu-Birlic, Amza Pellea sau…Maria Tanase, au ramas doar amintiri. Iese rar din casa, intotdeauna insotit de nepoata lui, Iuliana Ionita, care are grija de a-i face acum lumea mai usoara. L-am revazut zilele trecute, la  Casa Brezoianu, imobilul in care cantareata a trait intre anii ‘50-’53. Acolo, in prezenta primarului general Adriean Videanu, s-a dezvelit o placuta memoriala „Maria Tanase”.

Link: http://www.evz.ro/article.php?artid=273450

Reclame

2 gânduri despre “Maria Tănase

 1. ”in 1961 din cauza ei nu a acceptat-o pe maria ciobanu in locul unei mnari cantartete de muzica populara maria lataretu,si a pus pe alta fata,despre care azi nu se mai stie nimic”(!!??)cine nu a acceptat-o pe maria c.? in ce loc? unde a pus-o pe cealalta fata?despre cine sau ce nu se mai stie nimic? nu se intelege nimic din ce ati scris.ce educatie faceti voi aici? unde ati invatat limba romana?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s