Horia Creangă


Nepotul lui Creanga a cladit Bucurestiul 

EvZ, 26 Septembrie 2006, Autor: Andreea Ofiteru

Horia Creanga este considerat cel mai important arhitect al perioadei interbelice.

In Capitala a proiectat peste 70 de imobile.Imobilul ARO (azi Cinema Patria) de pe bulevardul Magheru, Teatrul Giulesti, Uzinele Malaxa, Grupul Scolar Mihai Bravu, Vila Elena Otulescu din str. Dr. Manu sunt numai cateva dintre operele lui Horia Creanga (1892-1943), unul dintre cei doi nepoti arhitecti ai celebrului scriitor.

In total, Horia Creanga a lasat in urma sa peste 70 de cladiri. Unele insa au fost schimbate de-a lungul timpului, astfel ca nici specialistii nu mai recunosc stilul marelui arhitect scolit la Paris.

Model pentru studentiLa vremea cand au fost cladite, multe constructii au provocat o adevarata revolutie in arhitectura si si-au atras multe critici din partea specialistilor.
Astazi, studentii de la Arhitectura au cursuri speciale despre cladirile proiectate de nepotul marelui povestitor.Specialistii spun ca Horia Creanga se incadreaza in curentul modernist.Cladirile lui se caracterizeaza printr-o simplitate mare a volumelor si prin lipsa totala a decoratiunilor. In interiorul imobilelor nu exista simetria incaperilor.
„Arhitectura lui Creanga e cat se poate de actuala. Pentru studentii din anul lV tin un curs despre opera lui, in care detaliez planul cladirii ARO de pe  Bulevardul Magheru. Cladirile proiectate de el sunt exemple de arhitectura, fara de care nu am putea intelege perioada interbelica”, spune Nicolae Lascu, prorectorul Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti.

Bulevardul Magheru, unic in EuropaAfirmatia prorectorului Lascu este intarita de istoricul de arta Cezara Mucenic, care afirma ca nepotul lui Ion Creanga a reusit sa lanseze stilul modernist in acelasi timp cu arhitectii din Occident.”A impus acest stil prin construirea cladirilor Patria si Burileanu-Malaxa. Bulevardul Magheru, unde exista mai multe cladiri pe care si-a pus amprenta Creanga, a fost unul dintre rarele din Europa cu acest stil.Link-uri:

http://www.evz.ro/article.php?artid=273671

http://www.ici.ro/romania/ro/cultura/a_arh22.html

Anunțuri

4 gânduri despre “Horia Creangă

  1. the Burileanu – Malaxa building was designed by both architects that is why we cannot accept the ideea of a ”fraenkel building” and you explained this ideea only because Horia Creanga was a romanian and at the time in europe wasn’t as famous as Fraenkel???so according to the romanian documents of the time I must reject your opinion…romanians wrote their own history!

  2. Locuiesc intr-un bloc proiectat de Creanga,si construit de Prager.Este superb,dar nebagat in seama de autoritati,se degradeaza incet,incet.Mereu e fotografiat de studentii de la arhitectura.Poate cineva cu putere de decizie va citi si ne va ajuta sa ii redam frumusetea de altadata.
    Str.Gh. Manu 12,sect.1
    P.S. Blocul este pe lista monumentelor de arhitectura

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s