Peste 600.000 de civili irakieni morti in urma violentelor


Peste 600.000 de civili irakieni, cam 2,5 la suta din totalul populatiei, au murit ca urmare a invaziei conduse de Statele Unite ale Americii din 2003, indica un studiu de specialitate realizat de o echipa internationala de cercetatori de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, condusa de Gilbert Burnham si publicat de jurnalul medical britanic Lancet, scrie The New York Times. Aceasta cifra halucinanta este negata de autoritatile de la Bagdad si Washington, presedintele american respingand aceste estimari ca fiind „lipsite de credibilitate”.

null


Datorita realitatilor problematice de pe teren, autorii documentului recunosc ca cifra este aproximativa, dar numarul real al civililor ucisi nu poate fi mai mic de 426.000 sau mai mare de 794.000. Cauza decesului cel mai frecvent intalnita (56 la suta din totalul mortilor violente) a fost uciderea prin impuscare. 13 la suta din cei peste 600.000 de civili irakieni au sfarsit in urma atentatelor cu masini capcana.

Acest document a fost dat publicitatii aproape simultan cu declaratiile lui Jan Egeland, secretarul general adjunct pe probleme umanitare al Organizatiei Natiunilor Unite, prin care acesta cataloga situatia actuala din Irak ca fiind „foarte ingrijoratoare si scapata total de sub control”. Domnul Egeland a mai afirmat ca peste 315.000 de civili au fost nevoiti sa isi paraseasca locuintele din cauza violentelor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s