Lobby-ul israelian conduce America


Link: http://ro.altermedia.info/politica/lobby-ul-israelian-conduce-america_5480.html
Sub titlul The Israel Lobby, prestigioasa London Review of Books (vol. 28. nr. 6, 23.03.2006) a publicat o analiză aprofundată a influenţei decisive a lobbyului proisraelian american asupra politicii externe şi strategiei adoptate de Statele Unite în Orientul Mijlociu, semnată de doi emeriţi profesori universitari americani: John Mearsheimer şi Stephen Walt (vezi la final scurte fise biografice ale celor doi). În ciuda valului de critici stârnite de cele afirmate de ei, cei doi universitari se plasează de partea a ceea ce numesc „interesul naţional al SUA“, perspectivă din care îşi exprimă incapacitatea de a găsi o logică în alinierea politicii americane la cea practicată de lobbyul israelian în Statele Unite.

Iată în cele ce urmează traducerea integrală şi necomentată a acestui articol care a stârnit valuri în presa de dincolo de Ocean. Ne argumentăm selecţia prin chiar spusele semnatarilor, despre care puteţi afla mai multe amănunte din casetele lor de prezentare: „E dificil să-ţi imaginezi vreun ziar american dispus să publice articolul de faţă“. Articolul a fost publicat în ediţia tipărită a revistei româneşti de politică externă şi eveniment internaţional “Lumea” (nr. 10/2006). Subtitlurile aparţin redacţiei “Lumea”. Multumim pentru permisiunea republicarii pe internet a acestui text.

bush-steag.jpgLOBBY-UL ISRAELIAN CONDUCE AMERICA
de John Mearsheimer si Stephen Walt

O iubire necondiţionată

De câteva decenii bune, şi în special de la „războiul de 6 zile“ din 1967, piesa de rezistenţă a politicii americane în Orientul Mijlociu a fost relaţia sa cu Israelul. Combinaţia între susţinerea constantă a Israelului şi efortul necesar pentru instaurarea „democraţiei“ în întreaga regiune a inflamat opinia publică arabă şi musulmană şi a compromis nu numai securitatea Statelor Unite, dar şi pe cea a unei mari părţi a restului lumii. Această situaţie nu are un echivalent în istoria politică americană. De ce au fost dispuse SUA să aşeze între paranteze propria securitate şi pe cea a mai multor dintre aliaţii săi, pentru a susţine interesele unui alt stat?

Continuare Partea I : http://ro.altermedia.info/politica/lobby-ul-israelian-conduce-america_5480.html

Presiuni asupra mass-media

eric-alterman.jpgLobbyul evreilor americani nu-şi doreşte o dezbatere publică, pentru că aceasta i-ar putea face pe americani să-şi pună întrebări asupra nivelului sprijinului financiar pe care-l furnizează Israelului. Prin urmare, organizaţiile proisraeliene lucrează din greu pentru a influenţa instituţiile care fac toate eforturile de care sunt în stare pentru „a şlefui“ opinia publică. Punctul de vedere al lobbyului este şi cel care domină presa centrală. „Dezbaterea din rândurile experţilor pe tema Orientului Mijlociu“, scrie jurnalistul Eric Alterman, „e dominată de cei care nu-şi pot imagina să critice Israelul“. El enumără 61 de „editorialişti şi comentatori pe care se poate conta pentru a susţine Israelul, din reflex şi fără vreo calificare“. În schimb, el a găsit doar cinci experţi care critică de obicei acţiunile israeliene şi aprobă poziţiile arabe. Ziarele găzduiesc din când în când articole critice la adresa politicii israeliene, însă echilibrul de opinie e mereu în favoarea celeilalte părţi. E dificil să-ţi imaginezi vreun ziar american dispus să publice articolul de faţă.

„Shamir, Sharon, Bibi – tot ceea ce doresc aceşti tipi mi se pare foarte bine“, afirma la un moment dat Robert Bartley. Nu e deloc surprinzător că ziarul său, Wall Street Journal, ca şi altele importante precum Chicago Sun Times şi Washington Times, dau regulat publicităţii editoriale care susţin cu putere Israelul. Iar reviste precum Commentary, New Republic şi Weekly Standard sunt de fiecare dată apărători ai Israelului. Mai există, de asemenea, editoriale, apărute în cotidiane precum New York Times, care critică din când în când politica israeliană, acceptând câteodată că palestinienii formulează revendicări legitime. În memoriile sale, fostul şef al redacţiei cotidianului, Max Frankel, a recunoscut impactul pe care propria sa atitudine l-a avut asupra deciziilor editoriale: „Eram mult mai profund devotat Israelului decât îndrăzneam să afirm… Purtând în mine zestrea cunoaşterii ţării şi prietenilor mei de-acolo, am scris eu însumi majoritatea comentariilor ziarului pe tema Orientului Mijlociu. Cum au remarcat mai mulţi cititori arabi decât evrei, le-am scris dintr-o perspectivă proisraeliană“.

Continuare Partea a II-a : http://ro.altermedia.info/politica/lobby-ul-israelian-conduce-america-ultima-parte_5584.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s