„In cateva ore am devenit extremist, securist si mafiot”


Autor: Tiberiu Lovin / EvZ / 14 Noiembrie 2006

Varujan Vosganian afirma ca va cere daune consistente lui Liviu Turcu si ziarelor pentru acuzatia ca ar fi fost colaborator al fostei politii politice a lui Nicolae Ceausescu.

Agitat ca un lup in cusca, senatorul liberal Varujan Vosganian ne-a primit la sediul Uniunii Scriitorilor, unde ocupa fotoliul de vicepresedinte si stapaneste un birou incarcat de trecut, ramas parca incremenit undeva in anii ‘80. Doar monitorul plat al computerului si telefonul-calculator strica imaginea de fotografie veche in care rasar ca niste blituri copertile unor carti noi.

Armeanul a povestit pentru „Evenimentul zilei” de ce nu putea fi securist, cum de a luat bani de la Sorin Ovidiu Vintu, ce a pierdut Romania din atacul asupra sa si care au fost discutiile cu presedintele Jose Manuel Durao Barroso.

EVZ: Ce sunteti: informator, agent acoperit, spion?
Varujan Vosganian:
Domnul Turcu a spus ca am fost racolat pentru Centrul de Informatii Externe, nu a spus nicio clipa ca sunt informator al Securitatii. A spus ca am fost probabil spion acoperit. Aceste acuzatii au avut un singur scop: acela de diminuare a sanselor de a fi acceptat drept comisar european al Romaniei.

Nu a incercat nimeni sa va racoleze?
Nu am avut pasaport, nu am mers in strainatate si niciodata nu a incercat nimeni sa ma racoleze. Nu am avut absolut niciun fel de angajament cu absolut nicio structura informativa.

Vosganian de atunci nu era Vosganian de acum. Era un tanar rebel care scria poezii, frecventa cenacluri, scria articole politice pe care nu i le publica nimeni, care dupa aceea a facut si facultatea de matematica si care, in 1989, s-a dus in Piata Universitatii in fata scutierilor.

Potrivit declaratiilor lui Liviu Turcu, Romania risca sa aiba un spion la UE, corect?
Se sugera faptul ca SIE, in mod premeditat, a vrut sa planteze un spion in cartierul general al UE. A pus astfel Romania intr-o situatie delicata. S-au facut verificari din nou la SIE, SRI si serviciul de informatii al armatei.

Nu au gasit nimic. Explicatia potrivit careia ar fi existat si alte dosare care s-ar fi distrus este o copilarie. In acest fel poti sa acuzi pe toata lumea fara nicio problema.

„Biografia mea se bate cap in cap cu cea de spion”

Care sunt datele biografice care v-ar fi impiedicat sa fiti agent, spion sau informator?
Bunicii mei au fost negustori, dar au pierdut tot ce aveau prin nationalizare. Nu aveau cetatenie romana. Numai o imprejurare a facut ca bunicul sa nu ajunga la puscarie.

Asa a ajuns bunicul meu paznic de noapte la Liceul „Fratii Buzesti” din Craiova. Mama a fost data afara de la Medicina, dar a facut agronomie numai pentru ca o cunostinta i-a schimbat putin numele.

Ati avut probleme pe vremea regimului Ceausescu?
In 1981, am scris cateva articole, dintre care unul se numea „Asociatia Studentilor Comunisti, putere fara glorie”. Materialul a starnit un adevarat scandal la vremea respectiva. S-a solicitat exmatricularea mea, dar pana la urma am scapat.

Conducerea facultatii a facut o sedinta-fulger si am fost demascat ca un om care am atitudini dusmanoase si mi-a fost retrasa bursa republicana.

Am terminat facultatea ca sef de promotie, dar s-a stabilit ca nu am profil moral politic, drept pentru care mi s-a interzis sa fiu asistent sau sa lucrez in vreun institut. Am luat cel mai apropiat loc de Bucuresti, care era Intreprinderea de spirt-drojdie Bragadiru. Aceasta a fost cariera mea de pana in 1989.

„In loc de interviu, am facut revista presei romanesti pentru presedintele Jose Barroso”

Care erau calitatile care tre-buiau indeplinite pentru acest post?
Existau trei criterii: ca persoana respectiva sa aiba o activitate politica recunoscuta in tara sa, sa nu fie amestecata in niciun scandal de coruptie si sa nu fi avut legatura cu fostele structuri informative ale regimului comunist. Iar eu indeplineam toate conditiile.

A aparut apoi aceasta informatie cu totul neverosimila, care nu avea loc in biografia mea. Puse laolalta, asa-zisa mea calitate de spion acoperit si biografia mea pana-n 1989 erau atat de diferite si de socante.

Acuzele au fost orchestrate cu indemanare pentru ca un trust de presa si-a pus toate tunurile pe aceasta informatie care a fost preluata si de alte publicatii. In paranteza fie spus, astept din partea „Evenimentului zilei” scuze in legatura cu modul necontrolat in care a participat la aceasta denigrare a mea.

Care a fost reactia domnului Barroso?
Eu am fost la Bruxelles in dimineata respectiva, mi s-a spus de catre domnul Barroso ca CV-ul meu este imbatabil, chiar a folosit acest termen, apoi s-a transmis premierului ca sunt o prezenta agreabila si ca am o stapanire adecvata a limbilor straine. Doar ca au aparut unele informatii in gazete despre declaratiile lui Traian Basescu in 2000.

Am fost rugat sa trimitem documentele justificative, iar intr-o ora le-a primit. Asadar, probabil cei care doreau sa nu ajung comisar european si-au dat seama ca nu sunt suficiente toate cele care se intamplasera si atunci au adaugat aceasta chestiune destul de grava.

Exista suspiciunea ca nu aveti habar despre mecanismele europene.
S-a spus ca am fost pus sa completez niste chestionare si nu am stiut. Nimeni nu m-a pus sa completez nimic. Si cu domnul presedinte Barroso, la Bruxelles, faceam revista presei romanesti, in loc sa discutam de altele.

Care au fost reprosurile care v-au diminuat sansele de a fi comisar?
Nimeni nu a pus la indoiala ca daca as fi fost acolo nu as fi adus cinste Romaniei. Nici macar detractorii mei nu neaga ca as fi putut sa fac acest lucru. S-au invocat doua lucruri care sunt cu totul nefondate.

In primul rand, ca nu sunt cunoscut, poate ca unii nu ma cunosteau. Cei care au spus ca sunt extremist de dreapta din Internationala Socialista sigur nu ma cunosteau, dar ei au semnat un document care le-a fost pus la dispozitie de unii oameni politici din Romania. Cred ca pana la 1 ianuarie 2007 m-as fi facut de ajuns de cunoscut.

„S-a pus in carca mea ca eu as fi cerut ca rromii sa fie introdusi in ghetouri”

Care a fost motivul sa fiti atacat cu o serie lunga de acuzatii?
Varujan Vosganian era un om cu un profil politic conturat, prezenta mea la Bruxelles ar fi putut sa influenteze raportul de forte politice din Romania. Inclusiv printr-un spor de prestigiu pentru PNL.

Exista forte care vor sa transforme partidul intr-un proiect esuat si atunci au lovit in mine. In doar cateva ore, un om care a condus cateva dregatorii si un partid a devenit extremist, iredentist, securist si mafiot.

Ceea ce este cu totul neverosimil, dar arata cat de fara limite poate fi o asemenea campanie. A existat acuzatia ca as fi rasist: s-a pus in carca mea ca eu as fi cerut ca rromii sa fie introdusi in ghetouri. Cum ar fi putut sa spuna astfel de bazaconii un om care a condus doua minoritati? Aceasta calomnie a fost repetata de unii jurnalisti si chiar de presedintele Romaniei.

Lovitura cu „spionul” a subrezit pozitia dumneavoastra in PNL?
Este una dintre ironiile istoriei. Am tinut un discurs despre strategia postintegrare si, timp de cinci minute, am fost aplaudat de cei 600 de oameni prezenti. Mi s-a spus ca niciodata in istoria Partidului National Liberal nu a fost un astfel de gen de solidaritate si de simpatie, incepand cu premierul si terminand cu colegii mei.

Ce formatiune politica a avut interesul sa nu ajungeti comisar?
Nu am dat nici nume, nici structuri. Vreau sa va spun ca, in afara de Internationala Liberala si de PNL, celelalte forte politice sau institutii nu au miscat niciun deget. Nici macar atunci cand stiau ca acuzele sunt neintemeiate nu a fost niciun gest pentru a le spulbera.

Credeti ca PNL a fost dezavantajat cand a cedat MApN catre PD?
Eu nu vreau sa duc lucrurile mai departe, dar se pare ca PNL s-a grabit, probabil, cand a fost de acord cu numirea noului ministru inainte de acceptarea candidaturii mele. Liberalii merg pe ideile prevazute in platforma (onoare, corectitudine). Au dat un cec in alb, care se pare ca nu a fost onorat.

Portofoliul subtire al lui Orban este un efect al scandalului?
Eu am renuntat din cauza ezitarilor pe care le aveau oficialii europeni. Am inteles atunci ca aceasta stare face rau Romaniei. Nu vreau sa discut despre acel portofoliu si nu vreau sa fac bravada cu ce-as fi facut eu in locul dansului. Pozitia acordata comisarului din partea Romaniei nu-i ofera acestuia sansa sa devina o figura de circulatie europeana. Leonard Orban a muncit mult in acest proces si sunt convins ca va face o figura onorabila.

Cat doriti sa va plateasca gazetarii care au scris ca ati colaborat cu Securitatea?
Eu nu iau lucrurile personal, dar aceste articole au avut efecte umane asupra familiei mele si nu le pot ignora. Am un grup de avocati specializati in astfel de procese. Voi solicita daune materiale consistente, atat lui Turcu, cat si jurnalelor.

Finanarea UFD

Despre Vintu: „Prieteniile se discuta la emisiunea Andreei Marin”

Sa revenim la UFD si SOV. Cum ati ajuns sa fiti finantat de Vintu?
In unul dintre ziare, Basescu a afirmat ca eu as fi fost sustinut de Sorin Ovidiu Vintu. Am spus si acolo si am trimis dovezile la Bruxelles ca aceasta declaratie a fost retrasa de Traian Basescu. Intr-o declaratie olografa din 8 mai 2001, domnul Basescu spune ca a primit informatii in perioada campaniei si ca i s-a parut util sa le foloseasca. Ulterior si-a dat seama ca sunt nefondate si le-a retras. Tot el a solicitat oprirea procesului, iar acum presedintele Romaniei a spus ca garanteaza pentru mine si ca sunt un om onest.

Cand s-a produs finantarea marca SOV: inainte sau dupa scandalul FNI?
Finantarea a fost una dintre ele, iar noi am trimis la Monitorul Oficial informatiile. Banii au fost cheltuiti conform destinatiei. Varujan Vosganian nu a primit niciun salariu de la UFD si nici nu a utilizat in interese personale acesti bani. Subliniez ca oricum nu ma ocupam eu de finantari, iar banii au fost primiti inainte de declansarea scandalului FNI.

Parintele FNI a spus ca a contribuit la fondarea UFD.
Sorin Ovidiu Vintu nu a influentat in niciun fel UFD. A fost unul dintre sustinatorii nostri. Eu il cunosc dinainte de infiintarea partidului, zile in care nici unul dintre noi nu eram oameni cunoscuti. Dar nu am facut afaceri cu el si nu am avut niciun fel de business cu nimeni, cu exceptia celor doua microintreprinderi.

Este o pista inchisa, iar cine insista este clar ca doreste sa alimenteze calomnii. Nu pot fi gasite in viata mea relatii oculte, iar in toate legile pe care le-am sustinut si in atitudinile politice nu gasiti interese pentru o anume entitate. Mai mult, daca ar fi fost asa, nu as fi demisionat in 1999 de la conducerea Comisiei de buget-finante-banci.

Ce legaturi aveti totusi cu SOV?
Toate lucrurile astea nu au nicio relevanta. Prieteniile se discuta la emisiunea Andreei Marin sau la „Iarta-ma!”. Cand suntem oameni politici, discutam in ce mod ne raportam la lege. Varujan Vosganian nu a fost implicat sau suspectat ca ar fi facut ceva ilegal.

Link: http://www.evz.ro/article.php?artid=280218

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s