Gheorghe Calciu-Dumitreasa


Biografie

Părintele Calciu (n. 23 noiembrie 1925 – m. 21 noiembrie 2006) este unul dintre acei luptători anticomunişti care au mărturisit credinţa lor in ideea naţională şi în Hristos, cu însuşi sângele lor. A îndurat peste 21 de ani de închisoare sub comunişti (1948-1964, 1979-1984), experimentând şi furia iadului reeducării din puşcăria pentru studenţi de la Piteşti (1949-1951), unde a devenit reeducator.

In urma amnistiei generale din 1964, părintele Gheorghe Calciu a fost eliberat. A urmat Filologia şi Teologia, fiind învestit cu harul preotiei, si incercand simultan sa obtina un doctorat in teologie, dar autoritatile comuniste nu i-au dat voie sa isi sustina teza la sfarsitul cursurilor. Ca profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Bucureşti, a continuat sa se răzvratească împotriva sistemului. Momentul in care îşi asumă rolul de tribun acuzator la adresa regimului este 1 mai 1977, la dărâmarea Bisericii Enei din Bucureşti, pe locul careia se voia cladirea unei crasme.

Predicile sale de la Biserica Radu-Vodă, unde slujea, adresate in special tinerilor, i-au atras o noua condamnare abuzivă, in 1979, care determina un val de proteste din partea exilului romanesc. În ajutorul său se ridică intelectualii din exil Mircea Eliade, Virgil Ierunca, Eugen Ionescu, Monica Lovinescu, Paul Goma. După intense presiuni internaţionale venite din partea liderilor lumii cum ar fi Margaret Thatcher, Ronald Reagan, Papa Ioan Paul al II-lea, în 1984 a fost eliberat, iar în 1985 i s-a impus să părăseasca definitiv ţara.

In exilul din SUA, si-a continuat lupta in numele lui Dumnezeu şi eforturile pentru apararea intereselor românilor, fiind autorul ideii Romfest si fiind unul din fondatorii evenimentului bienal – cea mai mare sarbatoare a romanilor de pretutindeni -, al carui Comitet International îl conduce.

Părintele Calciu slujea la Biserica Ortodoxă Română „Sfânta Cruce” din Alexandria, Washington D.C., făcea drumuri în Romania pentru participare în evenimente religioase, şi a catalizat în anul 2006 întemeierea unei noi biserici pentru Românii din zona Washington DC – Biserica Sf. Andrei.

Opera:

  • Şapte cuvinte către tineri (Ed. Anastasia, Bucureşti, 1996)
  • Christ is calling you. A course in catacomb pastorship (St. Herman of Alaska Brotherhood, Platina/California, 1997)
  • Rugăciune şi lumină mistică. Eseuri şi meditatii religioase (Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 1998)
  • Războiul întru cuvânt (Ed. Nemira, Bucureşti, 2001)
  • Homo americanus. O radiografie ortodoxă (Ed. Christiana, Bucureşti, 2002).
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s