Simbolurile religioase – expresie a libertatii religioase si a identitatii culturale


Biroul de Presă al Patriarhiei Române

null

Patriarhia Română ia act cu îngrijorare de recomandarea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) către Ministerul Educaţiei şi Cercetării de a reglementa “afişarea simbolurilor religioase doar în cursul orelor de religie sau în spaţiile destinate exclusiv învăţământului religios”, care aduce atingere libertăţii religioase, garantată de Stat prin articolele 29-30 din Constituţia României.

Prezenţa simbolurilor religioase în sălile de clasă nu este urmarea unei impuneri, ci rezultatul dorinţei şi consimţământului părinţilor, profesorilor şi elevilor, în conformitate cu valorile religioase şi culturale pe care le împărtăşesc. De aceea, o decizie de excludere ar reprezenta o măsură brutală şi nejustificată de restrângere a libertăţii religioase, contrară principiilor democratice europene. O astfel de decizie ar conduce la discriminarea credincioşilor din România.

Mesajul simbolurilor religioase este încurajator pentru elevi, iar modelele propuse cultivă valorile morale şi orientează spre bine viaţa omului. În numeroase comunităţi din România, de diferite confesiuni, elevii, părinţii şi profesorii sunt ataşaţi acestor valori, pe care le consideră integrante educaţiei şi formării personalităţii omului, cu o atitudine pozitivă şi responsabilă faţă de sine şi de societate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s