„Pui de bolsevic” – aşa îl numeşte, de la Paris, Paul Goma pe Vladimir Tismaneanu


articol de: Paul Goma („Jurnal 2006”)

* Este el, Vladimir, fiul lui Leon Tismaneanu – cetatean sovietic, „lucrator” în timpul razboiului la Radio Moscova, sub directia lui Rautu, trimis în România ocupata de rusi?; a fost L. Tismaneanu unul dintre importantii si ferocii agenti ai comunizarii, sovietizarii, martirizarii tarii noastre?; a fost el director adjunct al Editurii Politice si plin al catedrei de marxism-stalinism, la Universitatea Bucuresti – nu „leninism”, cum edulcoreaza fiul meseria tatalui?
* Este el fiul Herminei, casatorita Tismaneanu, si dînsa redactor la Radio Moscova, cetatean sovietic, în România ocupînd functii-posturi de importanta politica?; a fost dînsa – cît a fost – director de cadre în Ministerul Sanatatii?
* Este el, Vladimir, nepotul Cristinei Luca-Boico, expulzata din Franta pentru spionaj în favoarea sovieticilor?; nu a ocupat si ea „posturi importante” în RPR, atît pentru merite personale (!), cît si pentru ale sotului sau Mihail R. Boico, „spaniol” si el, rus, în România general de „graniceri”, citeste: de Securitate, fiindca îi obliga pe soldati sa-i interpeleze, sa-i împuste, nu pe cei care intrau clandestin în RPR – (sic!) – ci pe/în nefericitii români care,  disperati ca „americanii nu mai vin”, încercau sa fuga  din raiul edificat si de ei, „spaniolii” sositi de unde, daca nu din… URSS?
* Nu ca „pui de bolsevic” si-a petrecut V.T. copilaria, adolescenta în ghetoul bolsevicilor: Cartierul Primaverii?; au mîncat el si ai sai – puiul-de-bolsevic – pe saturate, s-a îmbracat decent, chiar luxos în comparatie cu milioanele de români flamînziti chiar de ei, în zdrente, supravietuind în „libertate”, fiindca tara-ntreaga era un complex de lagare si de închisori unde piereau elita României, tineretul ei, taranimea pentru ca… nu gîndeau marxist-stalinist, cum impuneau si parintii sai?; nu frecventa el – în virtutea „egalitatii de tip sovietic” – o scoala speciala, pentru puii bolsevicilor, unde i-a avut colegi pe Nicu Ceausescu, pe Radu Ioanid, nerusinatul holocaustolog de azi (si membru de onoare în „Comisia Oprea”)?
* S-a plîns V.T. ca tatal sau a fost dat afara din partid prin 1958 (ca urmare a întreturnatoriilor dintre ei, tovarasii-de-veacuri: l-a sapat subalternul sau, Radu Florian, ca sa-i ia locul; s-a mai plîns ca, dupa plecarea lui în Occident, mama ramasa în România era vizitata „practic aproape saptamînal” (ce limba-i asta: marylandeza?) de Securitate, ca sa-l convinga pe fiu sa nu mai ponegreasca, la „Europa Libera”, Patria Româna… Vrea neaparat sa-i aduc aminte cum au fost pedepsite pentru exact aceeasi „vina” multe alte mame, de pilda a Monicai Lovinescu –  adevarat, aceea nu era evreica, nici comunista, nu era „eroina” din Spania, nu era cetateanca sovietica si nu fusese nici macar un minut sef de cadre la Ministerul Sanatatii, motiv pentru care a  ajuns la groapa comuna?
Dezolant, însa întrebarea urmatoare nu poate fi ocolita: Ce a suferit familia Tismaneanu de pe urma „persecutiilor” regimului comunist?
* a fost lasata muritoare de foame?;
* a fost alungata din casa? (care casa: cea confiscata de ei, revolutionarii, burjuilor odiosi – si antisemiti?);
* au fost membrii ei macar anchetati de Securitate (nu vizitati, la domiciliu) – „Ca la Securitate”?;
* cîte minute/zile/luni/ani au fost aceia retinuti/detinuti?;
* cine/cîti dintre ei au murit în închisoare?;
„Raspunsul” l-a dat Cristina Boico (matusa pe care Vladimir o iubea foarte mult), dupa ce s-a re-strecurat în Franta, ca „eroina a  Rezistentei Franceze”: „În România am fost persecutati ca evrei si comunisti”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s