George Bush, singur impotriva tuturor americanilor


Autor: Livia Cimpoeru / EvZ / 12 Ianuarie 2007

Planul de suplimentare a trupelor din Irak, primit cu critici in SUA.

Presedintele american George W. Bush a prezentat, miercuri seara, noua strategie americana in Irak, confirmand speculatiile privind decizia sa de a trimite un contingent suplimentar de 21.500 de soldati.

Efectivele americane din Irak vor ajunge astfel la 150.000 de soldati, adica inapoi la nivelul pe care-l aveau cu cateva luni in urma. In opinia lui Jamie McKown, profesor american de stiinte politice, planul pare mai degraba o tentativa disperata de a iesi din povestea cu Irakul cu o masura care „are aerul unei victorii”.

Punandu-si ultimele resurse in razboiul din Irak, George W. Bush s-a pozitionat singur impotriva opiniei publice americane, a majoritatii democrate din Congres si chiar a anumitor republicani sau membri ai statului major militar, comenteaza AFP.

Cu doi ani inainte de finalizarea mandatului sau, Bush a ales sa trimita inca 21.500 de militari intr-o operatiune foarte riscanta, pentru a incerca sa puna capat violentelor care ravasesc Irakul.

Cei mai multi dintre soldati vor fi trimisi la Bagdad, unde se petrec 80% din violentele interconfesionale, iar alti 4.000 de infanteristi marini vor ajunge in provincia sunnita al-Anbar, unde se afla baza retelei al-Qaida din Irak. Costul total al noului efort militar se ridica la 6,8 miliarde de dolari, dintre care 5,6 miliarde pentru trupele suplimentare.

Continuare:  http://www.evz.ro/article.php?artid=287501

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s