“Prima valoare nationala este Eminescu”


AlterMedia-România / 17 Ianuarie 2007 :

Cititorul nostru Ioan Danila ne semnaleaza ca, la Bustul lui Mihai Eminescu din fata Ateneului Roman din Piata Revolutiei – Bucuresti, Partidul Stangii Unite, pensionarii si sindicatele au depus coroane de flori si au rostit alocutiuni la adresa marelui poet, omagiind memoria unui mare om a care-i cinstire merita o atentie mai mare din partea oficialitatilor locale, partide, massmediei, radioului si televiziunilor.“Ne-am obisnuit sa ne alaturam proscrisilor neaveniti care incearca sa arunce cu noroi in cultura si istoria de veacuri a Romaniei, facindu-le jocul in momente cruciale cind incercam din rasputeri sa repunem pe picioare a tot ceea ce a insemnat Romania de azi, de ieri si de pretutindeni. Este suparator faptul ca la 157 de ani de la nasterea lui Eminescu, mass-media a tacut malc. O exceptie a fost SANTINELA, periodicul Partidului Stangii Unite, ziar ce nu evita a arata lumii intregi ce am fost noi ca natiune si incotro ne indreptam. Va redam mai jos citeva opinii in conceptia moldovenilor despre marele poet Mihai Eminescu (din SANTINELA, nr. 13/2007):

„Prima valoare nationala este Eminescu si numai Eminescu“

Astazi se implinesc 157 de ani de la nasterea celui mai mare poet roman din toate timpurile, Mihai Eminescu. Pentru a afla mai multe despre poetul national si despre legaturile acestuia cu judetul nostru, am discutat cu Dan Ravaru, consilier artistic la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui.
– De ce il sarbatorim in fiecare an pe Eminescu?

– Existenta unui popor, a unei unei tari este marcata de aniversarea celor mai importante evenimente. Pentru noi, romanii, Eminescu ramine cel mai important dintre fiii acestui popor, iar aniversarea sa, an de an, este un prilej de rememorare, atit spirituala, cit si culturala.

– Ce il leaga pe Eminescu de judetul nostru?

– In primul rind, exista o legatura generala cu tot ceea ce se cheama Moldova, cu tot ceea ce se cheama istorie si, mai ales, ceea ce este legat de figura lui Stefan cel Mare care, dupa cum stim, a vietuit mult timp in judetul Vaslui, unde a avut practic o a doua capitala, pe linga Suceava. Apoi, Eminescu a avut buni prieteni din judetul Vaslui. El a frecventat cenaclul „Junimea“, iar acest cenaclu a fost intemeiat de cinci persoane: Titu Maiorescu, Iacob Negruzi, Teodor Rosetti, Petre Carp si Vasile Pogor. Ultimii trei au fost direct legati de judetul Vaslui, Teodor Rosetti si Petre Carp chiar au avut resedinta aici, avind mosie la Tibanesti, care pe atunci facea parte din judetul Vaslui, si la Solesti. Dar, cea mai importanta legatura a lui Eminescu cu judetul nostru a fost in perioada 1 iulie 1875 – 1 iunie 1876, cind a fost revizor scolar pentru judetele Iasi si Vaslui. Functia aceasta i-a fost acordata de Maiorescu ca o sinecura. Adica, un revizor scolar putea sa munceasca foarte mult, dar putea sa nu munceasca deloc, insa avea un salariu exceptional de bun. Eminescu se dovedeste de data aceasta un exemplu moral deosebit. El reuseste in acest interval de 11 luni sa viziteze 200 de scoli, majoritatea din judetul Vaslui. Au ramas in amintirea noastra preocuparile sale pentru scoala din Dumesti, din Laza etc. Vedem cum se preocupa de existenta personala a invatatorilor, de viata lor de fiecare zi, de localurile scolare, gaseste solutii acolo unde localurile erau deteriorate, gaseste forme de salvare a lor, de sustinere si este uimitor faptul ca Eminescu a scris sute si sute de pagini de rapoarte la minister in aceasta perioada, cu scrisul lui ingrijit, cu scrisul lui care era sortit poeziei si frumusetii, se apleaca asupra unor lucruri comune, obisnuite, vulgare am putea spune. Toate acestea dovedesc o sinceritate a lui Eminescu, educatia lui de tip german. Acele vremuri care ar fi fost consacrate poeziei si filosofiei, el le-a inchinat vietii de zi cu zi.

– Cunoasteti experiente amuzante legate de vizitele sale?

– Au ramas si aspecte amuzante din vizitele sale in judet. De exemplu, faptul ca, la Minjesti, timp de sapte ani, a fost un singur absolvent. Eminescu socoteste cita leafa a luat invatatorul. La Vaslui, Scoala de fete avea sapte incaperi, in cinci incaperi locuia directoarea, iar doua erau sali de clasa. Oricum, activitatea sa de revizor scolar ramine un exemplu moral pentru noi toti. Sa-ti dedici viata unei munci care era importanta pentru altii, dar, in raport cu preocuparile sale pentru filosofie si poezie, era o munca derizorie. Si totusi, el i-a inchinat toata energia sa.

Model uman si literar

– De ce unii il contesta?

– Trebuie sa precizam ca acei care il contesta sint foarte putini la numar. Cei frustrati, cei care nu au reusit sa se realizeze literar, au impresia ca, datorita faptului ca lui Eminescu i se acorda atit de multa importanta, nu li se acorda lor. E un fel de invidie personala de cea mai joasa speta. Contestarile pleaca in mod general din alta parte, datorita articolelor lui politice, datorita operei sale politice, care cuprinde peste 2.000 de pagini si este extraordinar de interesanta. El era ideologul Partidului Conservator, insa nu s-a sfiit sa-si critice si colegii de partid, desi critica sa se indrepta in special impotriva adversarilor politici, adica a liberalilor. Eminescu a trait o perioada asemanatoare cu cea pe care o traim noi astazi, perioada instalarii capitalismului in forma sa salbatica. Majoritatea celor care intreprindeau afaceri erau evrei. Eminescu are articole impotriva lor. De fapt, nu era vorba de faptul ca erau evrei, el nu avea nimic impotriva lor ca oameni, dovada ca a avut foarte multi prieteni evrei, nici impotriva religiei sau a culturii lor. Insa, il deranjau unele aspecte economice pe care le promovau. Eminescu, fiind un traditionalist, a fost impotriva formelor brutale, agresive de capitalism, asa cum le cunoastem si astazi. Mai tirziu, a fost considerat precursor de miscarea legionara, care l-a considerat un intemeietor al lor, alaturi de haiducie si de rascoala din 1907. Din aceste motive, el este atacat si astazi, datorita atitudinii sale politice. Din punct de vedere al valorii sale artistice, nimeni nu poate sa-l conteste. Sint unele poezii cu mare raspindire populara, cum ar fi „Pe linga plopii fara sot“ sau „Mai am un singur dor“. Insa, aceasta nu-i scade deloc valoarea, cum incearca unii sa o faca. Faptul ca el reuseste sa fie inteles si de omul simplu, dar, in acelasi timp, o parte a operei sale poate fi inteleasa numai de oameni aplecati spre gindire, nu-i contesta cu nimic valoarea. O buna parte a operei sale a ramas in manuscris si a fost publicata dupa moartea sa. E vorba de acele „Postume“, care ne dezvaluie un nou Eminescu. Deci, Eminescu nu se termina, nu se sfirseste, ci este o carte mereu deschisa. Manuscrisele sale ne ofera noi si noi posibilitati de interpretare.

– Poate fi Eminescu un model uman si literar?

– Da, si putem lega lucrul acesta cu ceea ce discutam inainte. Poate un alt motiv de contestare este tocmai ca Eminescu este un model uman perfect. Eminescu nu a facut niciodata un compromis. Un exemplu in acest sens este atitudinea sa fata de razboiul din 1877. Atunci cind toata tara era cuprinsa de patriotism, el, fiind un mare patriot, a considerat ca alianta cu rusii este extraordinar de periculoasa, cum s-a si dovedit, fiindca dupa razboi rusii ne-au luat trei judete din sudul Basarabiei: Ismail, Cahul, Bolgrad. Eminescu a surprins de la inceput pericolul acestei aliante si, desi mare patriot, nu a scris nici o poezie, nu a laudat cu nimic razboiul contemporan cu el. Deci, el nu a acceptat compromisuri sub nici o forma, nici cu colegii de partid, nici cu adversarii, iar in viata de toate zilele, a fost de o corectitudine cu totul si cu totul extraordinara. Or, noi, care traim momentul de dupa 1989 si am vazut cum sute de scriitori romani, unii chiar foarte mari, precum Sadoveanu, Calinescu, Camil Petrescu, au facut atitea compromisuri fata de puterea comunista, sigur imaginea lui Eminescu este o mustrare permanenta pentru foarte multi dintre scriitorii romani care si-au schimbat conceptiile cum isi schimba camasile.

– Ziua de 15 ianuarie ar merita o mai mare atentie?

– Cuprinsi de febra afacerilor, conducatorii nostri sint mai putin atenti la aniversarea lui Eminescu si, in ideea aceasta a europenismului, se ascund de multe ori atacuri la adresa identitatii nationale. Se vorbeste de pastrarea identitatii nationale, ca vom fi intr-o Europa a natiunilor samd, o multime de discursuri pe tema aceasta, dar, totodata, in mod subtil, identitatea nationala este atacata, chiar in pericol. Un aspect al acestui dezinteres este si cel pentru aniversarile eminesciene, mai ales ca se feresc ca naiba de tot ceea ce poate fi patriotism, ceea ce poate fi considerat nationalism, de aceea se feresc si de aniversarea lui Eminescu. Dar, indiferent de atitudinea conducatorilor de stat, el este totusi sarbatorit pretutindeni. Orice roman stie despre aceasta zi. Sa nu uitam ca el este sarbatorit in mod deosebit peste Prut. In Republica Moldova, sarbatorirea sa este si mai profunda, iar, in spatiul nostru romanesc, se pare ca pe multi ii intereseaza mai mult aspectele materiale si mai putin cele spirituale. Ma refer in primul rind la televiziunile care sint rusinoase din punct de vedere cultural. Prima dintre valorile nationale ramine Eminescu si numai Eminescu. (Alina TANASA)

Eminescu, viu in memoria vasluienilor

Pentru ca astazi este aniversata ziua geniului poeziei romanesti, am dorit sa aflam daca vasluienii isi amintesc acest lucru si le-am adresat trei intrebari: „Care este semnificatia zilei de 15 ianuarie?“, „O poezie a lui Eminescu?“, „Cum l-ati caracteriza pe poetul national?“.

• Sabina Sonea, 11 ani, eleva la Scoala nr. 4: „Pe 15 ianuarie, s-a nascut poetul Mihai Eminescu. «Fiind baiet, paduri cutreieram». Cel mai mare poet roman“.
• Costache Silistru, 52 de ani, salariat Nadin Conf: „Este ziua de nastere a lui Mihai Eminescu. «Luceafarul». Eminescu este geniul natiei romane“.
• Lacramioara Chirica, 46 de ani, salariat la „Piine Andreea“: „Romanii il sarbatoresc pe marele Eminescu. «Mai am un singur dor». Este unicat pentru poporul roman, de neegalat“.
• Rozica Dudau, 38 de ani, salariat Pancarprod: „Ziua lui Mihai Eminescu. «Glossa». Un mare scriitor si poet roman“.
• Ion Trifan, 48 de ani, salariat la Asociatia 24: „S-a nascut Mihai Eminescu. «Luceafarul». A fost un mare scriitor, un bun poet, de mare actualitate si pentru vremurile noastre“.
• Petrica Stanisteanu, 63 de ani: „S-a nascut cel mai mare creator de versuri al romanilor, unul din parintii literaturii. Eminescu ne este contemporan prin pregatire si gindire, un patriot si un roman adevarat. E regretabil ca poporul roman nu il apreciaza intotdeauna la justa lui valoare, desi el a facut ca poporul nostru sa fie cunoscut in Europa si in lume“.

http://ro.altermedia.info/calendar/prima-valoare-nationala-este-eminescu_6065.html#more-6065

Anunțuri

Un gând despre ““Prima valoare nationala este Eminescu”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s