Noii iconoclaşti


Autor: Claudiu TÂRZIU / Revista ROST / numărul 46, decembrie 2006

Ideea scandaloasa de a elimina icoanele din scoli – ca pe radacina raului la români – a provocat, firesc, reactii. Nazbîtia si-a gasit sustinatori în cîtiva profesionisti ai „progresismului” fara Dumnezeu si, bineînteles, „corect politic”. Dar si contestatari, în personalitati-reper (1). Un fapt a ramas însa nesesizat: anarhismul funciar al noilor iconoclasti. Izgonirea icoanelor din scoli este doar înca un pretext în derularea unui program împotriva României.

Pretentiile activistilor anti-religie ar parea, la prima privire, ca se înscriu într-un liberalism maximal. În realitate sînt motivate ideologic de anarhism.

Daca iesirile publice ale acestor activesti, mai ales sub firma asociatiei „Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta” (SLC), n-ar fi decît puseurile demolatoare ale unor juni în cautarea propriei identitati (2), sau actiunile unor „fanatici de drepturile omului” (3), înca ar putea fi gestionate cu lejeritate. Însa, sub lozinca apararii drepturilor omului si a democratiei – precum odinioara trotkistii în Franta si stalinistii la noi -, fundamentalistii progresisti cauta sa loveasca în toate institutiile în care se cultiva ierarhia, ordinea, disciplina, traditia, cultura nationala si o scara de valori. Natural, Biserica este principalul lor adversar. Pentru ca Biserica înseamna toate cele de mai sus si pentru ca progresistii nu sînt doar liberi-cugetatori, adica atei, ci de-a dreptul antihristi. Marturie sta activitatea SLC, sprijinita de unele figuri publice – în parte membri ai organizatiei, cum e cazul lui Gabriel Andreescu, Liviu Antonesei, Samaranda Enache si Mircea Toma.

Tentativa de scoatere a icoanelor din scoli este doar un pretext pentru înca un atac asupra Bisericii, ca pilon de rezistenta al societatii românesti. La fel cum au fost protestul fata de construirea Catedralei Mîntuirii Neamului în Parcul Carol si contestarea articolului 13 din proiectul Legii Cultelor – care interzice defaimarea simbolurilor religioase.

Pe site-ul sau, SLC nu-si ascunde antipatia fata de Biserica, pe care o vede drept „un obstacol redutabil pentru modernizarea tarii”. SLC îsi dezvaluie si simpatiile – grupuri anarhiste din toata lumea, la care face trimitere pe acelasi site.

Strategia SLC & Co se reduce, deocamdata, la ofensiva asupra Bisericii si la atîtarea unor minoritati, în special a celor sexuale si religioase. Mediatizarea excesiva a actiunilor lor urmareste sa dea impresia ca SLC & Co reprezinta majoritatea si sa declanseze fenomenul sociologic denumit „spirala tacerii” – sub efectul careia românii vor ajunge sa creada ca anormalul este normal, ori îsi vor înghiti opiniile, considerîndu-se, în mod fals, minoritari.

Institutiile politice de la noi au un credit tot mai scazut din partea opiniei publice, Armata a fost amputata si transformata din oaste nationala în trupa de mercenari – cu tot ce implica asta –, Scoala este la pamînt sub efectul relativizarii generale. Biserica înca rezista, în pofida raului pe care i-l fac chiar unii clerici si a asalturilor din exterior. Daca si ea ar deveni o prezenta formala, statul ar fi ca un desert cutreierat de hiene.

Link: http://www.rostonline.org/rost/dec2006/editorial.shtml

Cumpăraţi revista „Rost” de la chioşcurile Rodipet!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s