O planeta a cataclismelor


articol de: Daniela Buruiana-Aprodu, Europarlamentar PRM

Jean-Louis Debré, presedintele Adunarii Nationale a Frantei (echivalentul Camerei Deputatilor), a organizat la Paris vizionarea documentarului de lungmetraj intitulat „Un adevar care deranjeaza”. Filmul americanului Davis Guggenheim este o prezentare riguroasa si seaca, cu cifre, grafice si prognoze, a fenomenului încalzirii planetare. În special proiectiile de viitor ale documentarului îl pot pune pe gînduri pe orice om rational. Pentru ca daca previziunile savantilor se vor confirma, urmasii nostri – si chiar noi – vor trai pe o planeta a cataclismelor. Majoritatea conducatorilor politici ai statelor dezvoltate au reactionat pozitiv la semnalele oamenilor de stiinta si au initiat un document privind emisiile poluante, cunoscut sub denumirea de „Protocolul (de la) Kyoto”, dupa numele orasului japonez unde a fost semnat. Conform studiilor stiintifice, încalzirea/supraîncalzirea Pamîntului are, în principal, drept cauza emisiile poluante, în special arderile de combustibili fosili (petrol, gaze naturale si carbune), în urma carora se degaja bioxidul de carbon, care produce efectul de sera.
Efectul de sera are drept consecinta principala încalzirea excesiva a planetei, cu efecte dezastruoase. Consecintele se vor manifesta în special asupra calotelor de gheata de la poli, cu rezultate în cresterea nivelului oceanului planetar, care va inunda portiuni mari de uscat. Olanda aproape va disparea, fizic, ca tara. De asemenea, unii curenti oceanici si-ar putea schimba traseele. În acest sens, se poate discuta de schimbari dramatice în clima tarilor nord-europene (Anglia, Norvegia, Germania, Danemarca), în sensul ca vor deveni zone foarte reci, în cazul în care curentul cald Golfstream (format în Golful Mexic) va disparea sau va capata o alta traiectorie. Revenind la Protocolul de la Kyoto trebuie sa amintim ca la el au aderat aproape toate statele lumii. O exceptie trista: Statele Unite ale Americii. SUA, tara superindustrializata, produc jumatate din emisiile poluante ale lumii. Prin Protocolul de la Kyoto, statele lumii (cu exceptia SUA) se angajeaza sa reduca, etapizat, emisiile poluante, atît pentru a avea o atmosfera de mai buna calitate, cît si pentru a frîna încalzirea planetei. Cu atît mai merituos apare, în acest context, fostul vicepresedinte al SUA, Albert „Al” Gore, care este principalul comentator al filmului documentar „Un adevar care deranjeaza”. Sa ne amintim ca Al Gore a fost învins în 2000, în alegerile prezidentiale, de actualul presedinte George W. Bush într-un stil perfect românesc. Adica, Bush „a ciupit” cîteva mii de voturi în plus, fata de Gore, în statul Florida, unde guvernator era fratele sau, Jeb Bush. De aceea, nu ne mira foarte mult decizia presedintelui Bush de a nu adera la Protocolul de la Kyoto, pentru ca el este reprezentantul complexului militaro-economic conservator, care are interese doar în maximizarea profiturilor proprii. Chiar razboaiele hotarîte de republicanii duri din spatele lui Bush (Afganistan si Irak) au adus profituri de sute de miliarde de dolari industriei militare a SUA, dar si un deficit record, istoric, al statului. Probabil ca altfel ar fi aratat lumea astazi daca Al Gore (urmasul presedintelui democrat Bill Clinton) ar fi ajuns presedintele SUA. Cum însa republicanii condusi de Bush se îndreapta spre o înfrîngere catastrofala la alegerile prezidentiale din 2008, înseamna ca mai exista o speranta ca SUA sa adere la Protocolul de la Kyoto. Si, în loc de razboaie care produc îmbogatirea cîtorva persoane si suferinta pentru zeci de milioane de oameni, SUA sa se situeze în fruntea luptei pentru o planeta curata.

Reclame

2 gânduri despre “O planeta a cataclismelor

  1. Ce putea sa spuna o euro-‘brain-wash’-ata pseudo parlamentara ? Dar ce, de Apocalipsa n-ati auzit? Ce incalzire planetara ce poluare fratilor? N-ati azuzit ca pamintul si apa o sa arda? Ia mai cititi si prin Biblie sa vedeti poate aflati mai multe despre ce se intimpla sub nasul vostru…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s