Un istoric evreu sustine ca exista o urma de adevar in mitul uciderii copiilor crestini


Un profesor evreu a generat o disputa aprinsa in interiorul comunitatii mozaice din Italia dupa ce a confirmat un vechi mit medieval conform caruia evreii ar fi ucis intr-un ritual copii crestini. Profesorul Ariel Toaff, care preda istorie medievala si renascentista la Universitatea Bar Ilan din Israel si care este si fiul fostului rabin sef al Romei, Elio Toaff, a facut aceste afirmatii in noua sa carte intitulata “Pasqua di sangue”.

null

In carte, Ariel Toaff, aduce dovezi istorice pentru zvonurile care circulau in secolul al XV-lea, conform carora unele comunitati evreiesti, atat din Austria cat si din Italia, au crucificat copii crestini pentru a le folosi sangele in prepararea unei paini speciale numita matzot.

Scandalul a iesit la suprafata in 6 februarie cand un alt renumit istoirc evreu, Sergio Luzzatto, profesor la Universitatea din Torino, a confirmat spusele lui Ariel Toaff. Luzzato si-a sustinut opinia intr-un articol publicat de cotidianul “Il Corriere della Sera”.

In lucrarea lui Toaff se vorbeste despre cazul Sfantului Simonino (1475). La data respectiva, mai multi de evrei au fost acuzati de autoritati pentru asasinarea unui copil crestin, de numai 2 ani, numit Simonino si folosirea sangelui pentru savarsirea unui ritual religios. Trupul neinsufletit a fost gasit in jurul sarbatorii de Pasti, intr-un canal situat langa o locuinta evreiasca. Simonino a fost canonizat de Biserica Catolica dupa un secol de la moartea sa, dar a fost pana la urma retras de le lista sfintilor in 1965.

Toaff a examinat 16 marturii medievale, obtinute prin tortura, de la tot atatia membri ai comunitatii acuzate de crima. Acestia au fost pana la urma executati prin spanzurare. Istoricul evreu sustine ca multitudinea de detalii din acele documente, chiar daca au fost semnate in urma torturii, dovedeste ca fapta ar fi fost intr-adevar comisa sau ca cel putin exista o urma de adevar.

Ca raspuns la aceasta interpretare istorica, mai multi lideri ai comunitatii mozaice din Italia au condamnat cartea istoricului. Acesta a declarat ca “munca mea de sapte ani a fost discreditata de rabinii italieni cu doar cateva telefoane”. “Nu doresc sa contribui la argumentarea unui stereotip anti-evreiesc ci doar nu ma tem sa sparg tabuuri, spre deosebire de rabini”. Ariel Toaff a mai spus ca “cel mai urat lucru care mi s-ar poate intampla dupa publicarea cartii ar fi sa pierd dragostea si respectul tatalui meu”.

Preluat de pe :  Novopress Romania

Reclame

2 gânduri despre “Un istoric evreu sustine ca exista o urma de adevar in mitul uciderii copiilor crestini

  1. Moarte Jidanilor care controleaza lumea cu societatzile lor antiholocaust shi bancile pe care le conduc. Sper sa-i casapeasca palestinienii oprimatzi ca asha merita natzia asta de tzigani haini.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s