Antisemitism, antizionism şi “antiisraelism”


Pierre Stambul *

INIŢALELE SIGLEI MRAP au acordat mult timp un rol special antisemitismului printre alte forme de rasism. Această situaţie părea absolut naturală imediat după genocidul nazist. Apoi, în 1977, numele asociaţiei s-a schimbat în “Mişcarea împotriva Rasismului şi pentru Prietenia între Popoare” (1). Parcurgând istoria antisemitismului, voi încerca să examinez în ce constă specificitatea, chiar unicitatea acestei forme a rasismului. Punând de asemeni întrebarea: este pertinent să se facă azi din antisemitism un rasism “aparte”? Care este realitatea antisemitismului azi? Există o recrudescenţă?

Cu atât mai mult cu cât războiul dintre Israel şi Palestina a confuzionat lucrurile. Confuziile între religia evreiască (sau “israelită”), poporul sau popoarele evreieşti, ideologia zionistă şi statul Israel sunt permenente. Aceste confuzii sunt deliberate din partea instituţiilor evreieşti oficiale sau în general în cazul partizanilor necondiţionaţi ai diferitelor politici israeliene.

Ele conduc la o instrumentalizare a antisemitismului şi a crimei absolute pe care o reprezintă genocidul. În mod sistematic şi fără discernământ, orice critică a Israelului, orice formă de antizionism devine antisemitism, transpunere a faimosului adagiu “Arafat este un nou Hitler” care justifica în ochii lui Şaron refuzul de a negocia. În confuzia generală, putem vedea un evreu, fost rezistent şi umanist, ca Edgar Morin, condamnat pentru antisemitism. În acelaşi tim, antisemiţi dovediţi, creştinii zionişti americani, au devenit principalii furnizori de fonduri ai coloniilor din Cisiordania.

Adevăraţii antisemiţi n-au pierdut oportunitatea să apară. Cu nu mai este “corect politic” şi este chiar interzis azi să deversezi tomberoanele de ură rasistă pe care un Dreyfus sau un Léon Blum le-au putut suporta, dintr-o dată, anumiţi antisemiţi instrumentalizează războiul din Orientul Apropiat pentru a explica faptul că atrocităţile dovedite comise de Ţahal au la origine natura perversă a iudaismului. Voi evoca personajul lui Israel Şamir care face legătura între “vechiul” antisemitism şi cel care avansează mascat.

Continuare: http://ro.altermedia.info/orientul-mijlociu/antisemitism-antizionism-i-antiisraelism_6502.html#more-6502

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s