Crimele de razboi ale Israelului din anul 1967 au inceput sa iasa la iveala


Atunci cand ministrul de externe egiptean a cerut Israelului, in urma cu trei ani, sa plateasca compensatii pentru asasinarea in 1967 a 250 de prizonieri de razboi de catre fortele speciale evreiesti Sayeret Shaked, Benjamin Ben Eliezer, membru al parlamentului israelian, a negat aceste acuzatii, sustinand ca acei oameni au fost ucisi in lupta si ca in realitate ar fi fost de fapt “luptatori palestinieni si nu militari egipteni”. Acest incident a creat o criza diplomatica intre cele doua state, creand tensiuni suplimentare in regiune.

 In urma cu cateva zile, Egiptul a chemat pentru lamuriri reprezentantii statului evreu din Cairo, ca urmare a difuzarii in Israel, de catre postul de televiziune Channel one, a unui documentar socant care arata clar ca unitatea speciala, comandata de Benjamin Ben Eliezer, actualmente ocupand functia de ministru si care negase orice acuzatii legate de incident, a executat cu sange rece 250 de soldati egipteni neinarmati, dupa ce acestia se predasera trupelor israeliene la sfarsitul Razboiului de Sase Zile din vara anului 1967.

Primele declaratii, din tabara evreiasca, referitoare la masacrarea a aproximativ 1.000 de prizonieri de razboi egipteni, in incidente separate petrecute in mai multe locatii din Peninsula Sinai, au fost facute in public in anul 1995 de catre cercetatorul militar Aryeh Yitzhaki.

Din nefericire, documentarul care dovedeste o crima de razboi oribila, nu a beneficiat de atentia meritata din partea presei occidentale si israeliene. Astfel, asa cum era si de asteptat, nu a fost lansat nici un mesaj de indignare din partea comunitatii internationale cu privire la aceasta barbarie.

Edward Rali, seful Comisiei pentru Drepturile Omului a parlamentului egiptean, a cerut lansarea unei investigatii amanuntite in acest caz care “reprezinta o violare serioasa a drepturilor omului si a legislatiei internationale”.

In trecut, Israelul a mai fost acuzat de atrocitati si crime de razboi savarsite in Liban si Palestina, statul evreu nefiind tras la raspundere in mod concret si nesovaielnic de Organizatia Natiunilor Unite. Armata israeliana este acuzata de o lunga serie de atrocitati, de la uciderea civililor sau prizonierilor de razboi, in contradictie totala cu orice lege internationala, pana la tortura, distrugerea proprietatii si atacarea personalului medical. In ultimul conflict cu Libanul, Israelul a fost acuzat de lumea araba de bombardarea intentionata a zonelor rezidentiale, fapt care a dus la peste 1.400 de civili morti, multe dintre victime fiind femei si copii. (Novopress Romania)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s