Israelul cere sporirea ajutorului militar american


Israelul va cere guvernului american sa sporeasca semnificativ ajutorul militar acordat in urma unui nou acord care se va intinde pe mai multi ani. O puternica delegatie economica, condusa de Stanley Fischer, guvernatorul Bancii Nationale a Israelului, si Yarom Ariav, director in cadrul ministerului de finante, se va intalni in cursul saptamanii acesteia cu inalti oficiali americani la Washington. Din aceasta delegatie israeliana mai fac parte si comandantul Consiliului National de Securitate, Ilan Mizrahi, si alti reprezentanti ai armatei si ambasadei din Washington.

Actualul acord militar bilateral va expira anul acesta si prevede un ajutor acordat Israelului in valoare de 2,4 miliarde de dolari pe an. Cererea de sporire a acestei sume vine in urma slabirii dolarului si a previziunilor strategico-militare israeliene pentru viitorul apropiat. Premierul Ehud Olmert a discutat deja cu inalti oficiali ai guvernului pe marginea acestui subiect.

Valoarea finala a ajutorului american va fi stabilita in urma intalnirii din Washington. Expertii americani au recomandat totusi Israelului sa nu ceara sume prestabilite ci mai degraba sa prezinte nevoile concrete cu care se confrunta.

Se asteapta ca negocierile sa se intinda pe durata a catorva luni. Statul evreu se va limita in a cere doar ajutor militar, fiind constient ca cererile pentru asistenta financiara substantiala in domeniul civil nu ar fi primite foarte bine in Statele Unite.

Aceasta problema a fost atinsa la intalnirea de anul trecut dintre presedintele George Bush si primul ministru Olmert. Intalnirea a fost precedata de discutiile din luna august a anului 2006 dintre un inalt reprezentant al ministerului de finante israelian, Joseph Bachar, si mai multi oficiali ai administratiei americane. (Novopress Romania)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s