Churchill: evreii sunt si ei partial responsabili de atitudinile ostile lor


Fostul premier britanic Winston Churchill a afirmat, intr-un articol scris acum 70 de ani, ca evreii ar fi “responsabili, in parte, pentru antagonismul din cauza caruia sufera”. Articolul cu pricina, nepublicat, a stat pana in prezent in arhive, fiind scos la lumina zilei pentru prima data la sfarsitul saptamanii trecute.


Articolul, intitulat “Cum pot evreii sa combata persecutiile”, a fost scris cu trei ani inainte ca Churchill sa ocupe postul de prim-ministru al Regatului Unit, mai exact in 1937. El a evidentiat faptul ca un nou val de antisemitism va avea sa treaca peste Europa si SUA. “Ar fi foarte simplu sa pui tot ce s-a intamplat in aceasta perioada pe seama decaderii morale a opresorilor evreilor, dar acesta explicatie nu este suficienta pentru a scoate in evidenta adevarul adevarat”, se spune in articol.
“Exista o reticenta clara vis-a-vis de evrei, chiar in tari precum Marea Britanie sau Statele Unite, acolo unde acestia au sanse egale cu crestinii in fata legii si unde s-au putut chiar afirma din plin, in multe domenii, fara sa fie persecutati in actiunile lor ca in alte parti ale lumii. Aceste realitati ar trebui puse fata in fata in orice analiza a antisemitismului. Ele ar trebui sa fie atent cantarite chiar de catre evrei. Se poate intampla ca prin atitudinea lor, in multe situatii, evreii sa faca un fel de ‘invitatie’ la persecutie din partea neevreilor cu care vin in contact. Astfel, ei cad victima antagonismului comunitatii lor. ‘Evreul e diferit de ceilalti oameni’, aceasta ar fi dominanta relatiei dintre un evreu si un neevreu. El arata si gandeste diferit, are o traditie diferita si pur si simplu refuza sa se integreze in peisaj.”

In alta ordine de idei, Churchill lauda comunitatea evreiasca ca fiind “sobra, muncitoare si avand un respect deosebit pentru legile tarii” si face un apel la poporul britanic de a nu lasa acesta comunitate prada persecutiilor, de orice fel ar fi ele. “Nu este o virtute a incuviinta in mod tacit raul. Umanitatea este scoasa in evidenta in momentul in care se protesteaza impotriva actelor de cruzime si persecutie ale aproapelui.”

Articolul cu pricina a fost descoperit de istoricul Richard Toye de la Universitatea Cambridge, in arhivele care adaposteau documente legate de Winston Churchill. La vremea respectiva, secretara personala a cunoscutului om politic l-a sfatuit ca ar fi improprie publicarea unui asfel de articol si astfel nu a mai vazut lumina tiparului.

Winston Churchill a fost votat “cel mai mare britanic al tuturor timpurilor”, in cadrul unui sondaj realizat de BBC in 2002. (M.M. – Novopress Romania)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s