PROCLAMATIE PENTRU PREGATIREA REUNIFICARII PATRIEI


Presedintele Romaniei a trimis un mesaj fara echivoc: sansa de integrare in Uniunea Europeana a Republicii Moldova este doar ca parte a Romaniei reintregite. Indiferent daca acest semnal a constituit o surpriza si a socat cancelariile partenerilor nostri internationali, natiunea romana are datoria de a prelua si amplifica acest indemn la salvarea Basarabiei si la reintregirea poporului roman.

Intr-adevar, avem astazi in fata realitatea trista a Basarabiei ravasita de mizerie, de orgolii politice, sfasiata de conflicte etnice, de rani nevindecate ale trecutului, cu confruntari intre fostii sustinatori ai ocupatiei sovietice si cei care au suferit de pe urma acestei ocupatii.

Pe plan extern, lipsita de credibilitate si autoritate, conducerea izolata de la Chisinau, pe de o parte nu este capabila sa-si rezolve problemele cu regiunea separatista a Transnistriei, iar pe de alta parte, adoptand o atitudinea ostentativ anti-romaneasca incercand sa provoace Bucurestiul, izolandu-se din ce in ce mai mult.

In lipsa resurselor, in lipsa unei conceptii de dezvoltare economica, cu o clasa politica incoerenta, cu mentalitati adanc ancorate in trecut, prapastia economica si sociala dintre Basarabia si Romania se adanceste din ce in ce mai mult, condamnand Basarabia la un colaps iminent.

De 15 ani, in loc sa evolueze, relatiile romano-romane, sub conduceri ezitante, incapabile sa inteleaga momentul important al regasirii identitare anilor ’90 si al unificarii, au regresat, ajungand astazi la un adevarat razboi rece, incompatibil cu realitatea unei singure natiuni despartita artificial.

Considerand ca semnalul presedintelui Romaniei devine un act de importanta istorica si nationala, menit sa salveze de la disparitie populatia de dincolo de Prut, semnatarii acestei Proclamatii cer:

  • Organizatiilor Romanesti de pretutindeni sa se mobilizeze in sprijinirea acestui act istoric.
  • Sa preia aceasta proclamatie, s-o amplifice prin actiuni menite sa creeze o stare de spirit favorabila unirii.
  • Clasei politice romanesti de la Bucuresti si Chisinau, intelectualilor si mass-media sa dea dovada de maturitate politica, de patriotism, sa caute solutii pentru apropierea pozitiilor, sa coordoneze actiunile pentru a realiza proiectul unei constructii politice capabila sa stabileasca baza reunificarii Patriei.
  • Diplomatiei de la Chisinau si de la Bucuresti sa actioneze sub forma unei „diplomatii in tandem” pentru proiecte de interes comun in asa fel incat comunitatea internationala sa fie sensibilizata asupra inevitabilitatii unificarii naturale a celor doua tari.

Ca romani, mandri de trecutul nostru comun, de descendenta comuna, nu putem sa ramanem nepasatori la autodistrugerea Basarabiei, la indepartarea acestui pamant tot mai mult de neamul, de limba, cultura, istoria si traditiile din care face parte. De aceea cerem poporului roman de pe ambele maluri ale Prutului, cat si celor care iubesc si apreciaza cu adevarat Romania, sa sa ni se alature pentru ca impreuna sa realizam idealul nostru national de a fi: UNITI PE VECI.

Asa sa ne ajute Dumnezeu.

CONSILIUL MONDIAL ROMAN, Los Angeles, CA Iulie 9, 2006

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s