Părăsind ghettoul zionist


Ari Şavit*

upload_photo_uploadzz150705.jpgNE-AM INTALNIT cu 25 de ani în urmă. Exact cu 25 de ani în urmă. Avraham – Avrum – Burg şi cu mine participam atunci la un mic grup de soldaţi şi ofiţeri în rezervă care se pronunţau împotriva Primului Razboi cu Libanul. Ne numeam “Soldaţi Împotriva Tăcerii”. Foarte repede Avrum ne-a părasit. În timpul marii demonstraţii a celor 400.000 [marşul pentru pace de la Tel Aviv, care a urmat masacrului de la taberele de refugiaţi din Beirut Sabra şi Şatila din Septembrie 1982], a devenit un star şi s-a îndreptat imediat spre politică. La început a fost unul dintre aghiotanţii lui Şimon Peres. Apoi a fost marea speranţă a Tinerei Gărzi a Partidului Laburist. După care preşedintele Agenţiei Evreieşti, Preşedinte al Knessetului, candidat pentru preşedinţia laburiştilor.

Apoi, dintr-o dată, în urmă cu trei ani, Burg a lăsat totul baltă şi a plecat. A plecat să-şi umple buzunarele. S-a lăsat ademenit într-o înţelegere de privatizare dubioasă şi în cele din urmă ratată. A fost bârfit în ziare, anchetat de stat, investigat de poliţie. Şi în tot acest timp a scris o carte.

În tot acest timp a formulat puternicile intuiţii din “Înfrângerea lui Hitler”.

Burg nu o va admite, dar din punctul său de vedere cartea pe care o lansează acum, în Hebrew Book Week, este o carte profetică. O carte care intenţionează să acopere regatul cu profeţie. Pentru alţii, cartea nu va fi uşor de definit. Ea conţine gânduri profunde despre Israel şi zionism, o comparaţie puternică între Israel şi Germania, criticism tranşant la adresa spânzurării lui Eichmann, reflecţii despre Iudaism în era globalizării şi amintiri despre casa tatălui său.

Continuare: http://ro.altermedia.info/orientul-mijlociu/prsind-ghettoul-zionist_7264.html#more-7264

Reclame

Un gând despre “Părăsind ghettoul zionist

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s