Aseara a fost ales noul Patriarh al României: Daniel Ciobotea


Aseara, Înalt Prea Sfintia Sa Daniel Ciobotea a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Noul Întîi Statator al Biseicii noastre strabune a intrat în competitie cu Î.P.S. Bartolomeu Anania al Ardealului si cu Î.P.S. Ioan al Covasnei si Harghitei. Î.P.S. Daniel Ciobotea a obtinut în final 95 de voturi din partea celor 161 de membri prezenti, din cei 169 ai Colegiului Electoral Bisericesc.  
Î.P.S. Daniel Ciobotea a fost într-o oarecare masura avantajat, fiind  loctiitor al Patriarhului României, dupa decesul Prea Fericitului Teoctist, si totodata beneficiar al cutumei conform careia, în cazul vacantarii demnitatii de Patriarh, este ales în functia de Întîi Statator al Bisericii Ortodoxe Române mitropolitul Moldovei. Î.P.S. Daniel este considerat drept reprezentant al curentului ecumenist deschis modernizarii bisericii.
S-a nascut pe 22 iulie 1951, la Dobresti, judetul Timis. La vîrsta de 23 de ani obtine licenta în teologie. Dupa 1976 studiaza în Franta, obtinînd doua doctorate în teologie, la Strasbourg. În 1987 este hirotonisit ieromonah la Mînastirea Sihastria. La 1 martie 1990 este ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, iar în luna iulie a aceluiasi an este înscaunat Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.
Î.P.S. Daniel a fost sustinut în alegeri de eparhiile din Ardeal conduse de Î.P.S. Laurentiu Streza, de cele în fruntea carora se afla Î.P.S. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, precum si de eparhiile din Statele Unite ale Americii si din Canada.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s