Lanturile invizibile


Sclavul perfect este acela care se crede liber. Multi accepta inconstient sau benevol jugul tiraniei spirituale si financiare pentru ca prin comoditate, lene, aroganta, autosuficienta si ignoranta platesc tribut propriului hedonism.

“Puneti-ne lanturi, incatusati-ne, dar hraniti-ne!” – aceasta e deviza omului contemporan, lipsit de orice urma de onoare, de maretie sau sentiment de libertate. Ma rog, libertatea pentru unii se rezuma la legalizarea marijuanei, a tuturor incestelor sexuale, desfiintarea politiei, disparitia oricarei autoritati, dinamitarea bisericilor, organizarea de partyuri maraton, exhibitionism fizic si moral fara nici o restrictie, luarea in bataie de joc a artei prin promovarea unor boraturi pe post de opere, etc. Nu la o asemenea libertate ma refer.

Nietzsche spunea ca „devii decadent numai atunci când îţi doreşti slăbiciunea” – iar oamenii din ziua de astazi asta fac – defileaza cu mediocritatea lor in frunte, isi fac altare ale neputintei, se ascund de adevar pentru ca se tem de el. Presa ii ajuta in acest joc absurd, spunandu-le ca adevaratul pericol pentru civilizatie nu sunt cei care ne controleaza viata si ne jecmanesc zi de zi, ci niste beduini care traiesc in deserturi sau in pesteri… Noi de aia trebuie sa ne ferim, nu de cei care ne ingradesc pe zi ce trece cu legile lor idioate si cu politica lor de suicid identitar.

Filosoful german Oswald Spengler considera că o cultură parcurge aceleaşi etape ca şi o fiinţă vie: naştere, copilărie, tinereţe, maturitate, bătrâneţe şi moarte. Spre sfârşitul ciclului vieţii, cultura trece în stadiul civilizator, în care se află şi cultura europeană occidentală actuală. Faza actuală a civilizaţiei europene traditionale constituie o perioadă de criză inevitabilă a oricărui ciclu milenar, consacrând dominaţia civilizaţiei materiale, economice, industriale, politice, o dată cu epuizarea posibilităţilor creatoare, cu instalarea unor dispoziţii sufleteşti sterile şi nivelatoare.

Intr-un eseu numit Conceptele de “modern” şi “postmodern”, un anume domn Tudor Heredea sustinea ca si Spengler, asemena lui Nietzsche, considera că Occidentul se află în pragul prăbuşirii şi că încă de la începutul secolului al XIX-lea au fost realizate ultimele creaţii culturale autentice. În lumea civilizaţiei toate valorile spiritului se pervertesc sub presiunea nevoilor cotidiene, a realităţilor practice şi a criteriilor lor înguste, în care primează puterea banului (spiritul propune şi banul dispune) înlocuindu-se, spunea Spengler, perspectiva de vultur cu cea de broască, cultivând la scară de masă mediocritea şi prostituţia intelectuală.

Unii râd pentru ca nu stiu altceva sa faca. Preocupati doar de bunastarea materiala multi refuză să vadă pericolele care ne pândesc. Nu cred ca ele sunt reale sau le iau in derâdere. La urma urmei, si pe Iisus Hristos l-au luat in deradere unii contemporani ai sai, altii l-au ucis, iar astazi sunt inca foarte multi cei care pun la indoiala existenta Fiului lui Dumnezeu… Pai daca unii “destepti” nu cred in existenta Celui care le-a dat viata, de ce sa ma mir ca nu cred in existenta unui grup de smecheri mondialisti care le manipuleaza viata? Aveti ce pune in frigider? Caldura e? La vara mergem 10 zile la mare? Putem sa injuram pe cine vrem? Atunci e totul in regula, vedeti, avem tot ce ne trebuie!
(G.M. – Novopress Romania) Articol preluat de la adresa: http://ro.novopress.info/?p=3118

Reclame

2 gânduri despre “Lanturile invizibile

  1. de unde atita pesimism si desnadejde? eu vad ca dorinta de comunicare este dominanta in lumea in care traim. am devenit dependenti de internet adica de informare si de comunicare. voi ce cititi aceste rinduri trebuie sa stiti ca asta este posibil deoarece avem nu numai liberatatea de a ne difuza gindurile dar si posibilitatea materiala pentru asta (calculatoare, internet,…). iar ceea ce scriu se bazeaza pe informare din cele mai diverse surse datorita tot sistemului democratic si capacitatii materiale de excercitare a libertatilor. cineva ne poate manipula ca sa ne facem sa credem in asta? posibil, dar uite ca noi putem sa comunicam asta in toata lumea tot datorita facilitatilor sistemului. asa ca unde este raul? lumea nu mai merge la biserica? probabil ca asa este dar numarul de site-uri cu continut religios este foarte mare. cine vrea sa traiasca o viata crestina poate s-o faca datorita internetului care transmite si cuvintul preotilor. ce se intimpla deci este doar o schimbare a modului de manifestare. exista pornografie? a exista dintotdeauna. internetul ajuta la o mai buna difuzare asa cum ajuta toate celelalte domenii. nu prea vad o evolutie in rau. vad doar o schimbare a modului de manifestare a oamenilor…..

  2. „Sclavul perfect este acela care se crede liber. Multi accepta inconstient sau benevol jugul tiraniei spirituale si financiare pentru ca prin comoditate, lene, aroganta, autosuficienta si ignoranta platesc tribut propriului hedonism.”
    Sunt absolut de acord cu tine. Cel ce a făcut primul comment habar nu are pe ce lume trăieşte… nu peste mult timp, va spune mirat: Cum este posibil?!… Şi ca el sunt peste 95% dintre oameni… Dorm pe ei! Oare cum pot fi treziţi, înainte de a fi prea târziu?? Cu stimă, Irina.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s