Parintele Arsenie Papacioc – calvarul in temnitele comuniste (VIDEO)


Parintele Arsenie Papacioc s-a nascut in 15 august 1914, ca al saptelea copil al parintilor Stanca si Vasile, in satul Misleanu, comuna Perieti din judetul Ialomita. Numele de mirean al parintelui Arsenie a fost Anghel.

arsenie papacioc2 300x225 Parintele Arsenie Papacioc – calvarul in temnitele comuniste (VIDEO)De mic, Anghel dovedeste o memorie bogata si o vie inteligenta, de multe ori fiind premiant. Membru in cercul literar constituit in jurul revistei “Vraja”, tanarul Anghel Papacioc arata, pe langa aptitudini atat, si calitati fizice. La intrecerile interscolare, organizate in Bucuresti, obtine locul I la viteza si locul II la sarituri.

Dupa varsta de douazeci de ani, Anghel, care avea o evlavie deosebita, a avut intentia de a intra ca frate la Manastirea Frasinei din Valcea. Staretul manastirii, parintele Simeon, l-a refuzat spunandu-i: “Nu te pot primi, frate. Te vad ca esti nitel mai invatat si nu te pot pune la boi. Ce o sa zica fratii? Pe acesta il tii la cancelarie si pe noi ne pui la greu?”, arata documentele vremii.

Anghel Papacioc nu a renuntat la gandul sau si a mers la Manastirea Cozia, unde a fost primit in obstea monahilor. Tot acolo primeste ascultarea de paracliser si preda educatia civica elevilor. Deoarece vorbea copiilor despre Iisus Hristos, comunistii din Ramnicu Valcea i-au interzis sa mai propovaduiasca celor mici invatatura crestina. A fost nevoit sa paraseasca manastirea si s-a retras la o mosie pe care calugarii de la Cozia o aveau aproape de Caracal. Acolo a ramas un an si jumatate, de unde a fost luat de parintele Gherasim Iscu, staretul Manastirii Tismana. Acesta l-a ascuns la Cioclovina.

Mitropolitul de atunci al Olteniei, Firmilian, a aflat insa de cel care statea la Cioclovina si i-a propus postul de spiritual al Seminarului Teologic. Securitatea insa nu a aprobat acest gest al mitropolitului si fratele Anghel a ajuns la Manastirea Sihastria. Acolo a fost calugarit, la slujba participand mari duhovnici, precum parintele Sofian Boghiu, parintele Benedict Ghius, iar nas de calugarie a fost parintele Petroniu Tanase. Dupa ce a primit preotia, parintele Arsenie a fost numit spiritual la Seminarul Monahal de la Neamt. A urmat mutarea la Manastirea Slatina, unde a fost egumen. De aici a fost arestat in 1958, sub acuzatia ca facea parte din grupul “Rugul Aprins” si dus la Suceava, tinut in ancheta 90 de zile, batut si chinuit de comunisti. Este condamnat la 20 de ani de inchisoare

Dupa ani de detentie, de interminabile anchete si deplasari de la un penitenciar la altul, de la Vaslui, unde era un lagar de munca fortata, la temuta inchisoare de la Aiud, parintele a fost eliberat in 1964 si i s-a permis sa slujeasca la o parohie din Ardeal. De aici a ajuns, in 1976, la Manastirea Sfanta Maria din Techirghiol, unde s-a mutat la Domnul marti, la 96 de ani, si unde isi va gasi odihna de veci.

“Am fost al saptelea copil la parinti, nascut in 1914, la 15 august, comuna Perieti, satul Misleanu, judetul Ialomita. Parintii se numeau Vasile si Stanca. Tata a fost agent sanitar peste sase sate si a contribuit masiv la constructia Bisericii din sat. Ma cheama Papacioc pentru ca tatal bunicului meu a fost preot in Macedonia, in nordul Greciei, si de aici vine numele. Era aroman si i s-a spus: «Popa cu cioc» – Papacioc. Dar la origine ne chema Albu. Si bunicul meu a venit cu mii de oi din Macedonia si s-a instalat pe Ialomita, unde era campie. Satele erau rare…”, spunea parintele Arsenie Papacioc cand vorbea despre sine.

“M-am uitat la voi sa va vad figurile, doar, doar, in felul asta as putea sa va vad si inimile. Trebuie sa zbori cu amandoua aripile, vertical, fara cea mai mica abatere. Pentru ceea ce a facut Hristos pentru noi, nu e permisa nici cea mai mica abatere. Iar daca se intampla, sa fie fara voia noastra, sa cautam duhovnicul si sa ne dezlegam. Pentru ca nici o nenorocire nu inseamna ceva, daca credinta ramane in picioare. Cel mai mare castig al Satanei este descurajarea noastra in urma unor caderi, slabiciuni. Dragii mei, nu se ajunge sa strabati distante decat pas cu pas, dar sigur. Va cunoasteti dupa identitatea din buletin, dar nu va cunoasteti inimile, posibilitatile”, spunea parintele Arsenie Papacioc.

 

Reclame

Un gând despre “Parintele Arsenie Papacioc – calvarul in temnitele comuniste (VIDEO)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s