Cum să citim un mesaj de la Departamentul de Stat


Sursa: Jurnalul National

Străzile duduie de „Jos Băsescu!”, „Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi!”, nu de „Jos austeritatea!”

Agenţia franceză de presă France Presse difuza, joi seara, în timp ce la Bucureşti lumea încă protesta în Piaţa Universităţii, o ştire de la Washington care ne viza. Era vorba despre un îndemn la reţinere adresat de americani românilor din stradă şi autorităţilor române. Toate bune şi frumoase, agenţia franceză făcând un rezumat al celor spuse de Victoria Nuland, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, adică al Departamentului de Stat al SUA.

Pentru cine nu citeşte printre rânduri, mesajul era unul absolut natural, îndemna ambele „tabere” să dea dovadă de reţinere. Dar fragmentul din conferinţa de presă al doamnei Nuland (rezonanţa numelui său în limba română nu e tocmai de bun augur) nu era redat integral de France Presse. Ascultând spusele doamnei cu pricina am descoperit şi ceea ce se poate citi printre rânduri. Căci – nu-i aşa – tot de la americani am învăţat, e drept că din filme – Twin Peaks – „nimic nu e ceea ce pare a fi”.

În primul rând, doamna Nuland a făcut apel mai întâi la „manifestanţi”, apoi la „autorităţile române”, semn că manifestanţii sunt ăia care deranjează, iar autorităţile sunt cele care trebuie înţelese. „Avem ţări în Europa şi ţări în lume care se confruntă cu reacţiile populare faţă de măsurile de austeritate luate de Guverne din cauza crizei economice. Spunem României şi românilor ceea ce le-am spus şi altora, grecilor: susţinem dreptul persoanelor din toată lumea de a protesta şi de a-şi exprima punctul de vedere paşnic, dar facem apel atât la manifestanţi, cât şi la autorităţi, să se abţină de la orice fel de violenţă”, spunea doamna Nuland. Adăugând, desigur, că doar aşa cere corectitudinea politică: ”Evident, nu vom dicta României cum să-şi gestioneze afacerile interne, sunt decizii pe care Guvernul României le ia, în consultare cu Parlamentul şi poporul”.

Poate nu ar fi deranjat timpanul şi retina aceste cuvinte, dacă ele nu erau continuate şi întărite de o altă idee în sensul acestor spuse. O idee care contrazice flagrant ce se aude în aceste zile pe străzile multora dintre oraşele ţării, nu doar ale Bucureştilor, anume că românii protestează din cauza austerităţii. Dacă românii ar fi protestat strict din cauza măsurilor de austeritate, atunci pieţele şi străzile n-ar fi duduit de atâta „Jos Băsescu!”, „Jos corupţia!” şi mai ales „Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi!”.

Birourile de presă ale ambasadelor străine redactează zilnic o revistă a presei interne. Sunt absolut convinsă că la Washington au fost expediate, pe adresa Departamentului de Stat, reviste ale presei în care se scria foarte clar ce scandează strada. Şi nu doar pentru că aşa scrie la gazetele care încă mai rezistă pe piaţa românească. Pentru că aşa se poate auzi, dacă nu ai echipamente de antifonare speciale, oriunde au loc protestele. Dacă era doar din cauza măsurilor de austeriatate, doamnă Nuland, mămăliga tipic românească nu bolborosea aşa cum bolboroseşte acum, după cum o remarcă presa străină care relatează despre nemulţumirile românilor.

„Comentariul meu este legat doar de faptul că sunt oameni care protestează faţă de măsurile de austeritate. Toţi trebuie să luăm decizii individuale de importanţă naţională şi toţi încercăm să facem asta în funcţie de politicile pe care le aplicăm pentru a face faţă crizei”, zice doamna Nuland. Un fel de „ia mai staţi pe la casele voastre, măi, hăi, hăi, că aşa e peste tot”. Aşa e peste tot, da. Dar la noi e întotdeauna un plus. Cel care umple de obicei paharul. Şi, dacă de la Bucureşti nu s-a trimis revista presei corect, citiţi, doamnă Nuland, presa occidentală de limbă engleză. Că doar s-a străduit să traducă până şi „Ieşi afară, javră ordinară!”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s